Acasă Editorial Minivacanța, un vis românesc împlinit!

Minivacanța, un vis românesc împlinit!

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Pamflet ușor

Picate în acest an la mijlocul săptămânii, creştin-ortodoxa zi sfântă patriarhală și laica zi naţională generează prima ”minivacanță” a lunii decembrie. Zilele calendarului se rostuiesc din nou generos şi fericit, oferindu-i românului variate și prelungite momente de ”veselie”. ”Pachetele” cu ”distracție”, fie cele oferite de firmele specializate, fie cele autopromovate, sunt într-o frumoasă și prosperă derulare.

Românul cu maşină şi dare de mână asaltează cvasiobligatoriu vămile Occidentului, carevasăzică vămile umilinţei şengheniste. De la Ungaria rivală la Italia maternală, trecând prin Austria milenară, nu scăpă niciun magazin cu prețuri special reduse (aparent) pentru dornicul de chilipiruri dar și darnicul, când e vorba de ”țoale de firmă”, român! Iar restaurantele cu porții mari și foarte mari, sunt mereu pline, că nu-i ușor de săturat când se pune pe mâncat geto-dacul trecut prin ceaușism! Să nu mai spunem de bălăceala la termele Europei, care gem de români cât e iarna de lungă!

Cei plictisiți de mersul cu mașina, oricât de scumpă ar fi ea, dar cu mulți bani și mult drag de excursii exotice pe mapamond, aleg avionul. Bineînțeles că distanța parcursă este de obicei, mult mai mare, trebuie ajuns măcar până în doritul Dubai sau în mirificele Maldive! Cu cât te depărtezi mai mult de ”București, capitala țării ești”, cu atât ai mai multe de povestit la întoarcere, la serviciu sau la ”team building”. Neîncetat ai ce povesti despre cum a fost data trecută și cum va fi data viitoare, mai ales acum, când vacanțele de Crăciun și cea de Revelion bat la ușa celor dornici de excursii de ”vis în paradis”. Românii au devenit vajnici globetrotteri! Apusă-i lunga perioadă când erau obsedați ”să-și scoată excursia”, dacă apucau vreun ”grup ONT”, în vreo țară socialistă…

Există patrioți adevărați și ceva mai cumpătați care aleg minunățiile turistice naționale. Avem și noi hoteluri cu aspect tot mai ”occidental” iar pensiunile sunt cu iz tot mai plăcut tradițional. Încă de pe acum pot oferi „pachetul de Crăciun”, că cel lăsat la mama acasă nu mai este bun! Să nu mai spunem că prin pădurile patriei te poți ”distra” cu ”ateveul” la discreție, până când doar un accident, Doamne ferește, sau personala plictiseală te va opri!

Pentru românii de la orașe care trebuie să ”circule”, mai de nevoie decât de voie, doar cu autobuzul, tramvaiul, metroul local, sunt deja deschise de către primari cunoscători în a-și păstra popularitatea, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, ”târgurile de Crăciun”, acele locuri centrale și populare pentru savurare, degustare, ascultare, plimbare, citiți aglomerare, deci încântare întru perpetuă sărbătoare!

Doar prin comunele patriei sunt mai lipsiți compatrioții de aceste binefaceri ale ”minivacanței”. Începe și acolo ”distracția”, dacă s-o fi terminat vreodată! Cum până la Ignat mai e destul de răbdat și prea mult porumb porcul casei deja a consumat, sătenii crescători de suine s-au pus deja pe ”asomat”! Odată porcul sacrificat, pune-te române pe cârnați cu fasole sau varză la mâncat! Dă-i cu răchie și zaibăr! Doamne iartă-i, că de Postul pravoslavnic recomandat mulți dintre ei prea devreme s-au lăsat!

Dar încă mai sunt mulți români care nu prea pot face de ”niciunele” din cele descrise mai sus. Fiind mari amatori de macrovacanțe care se cheamă ”statu zilnic degeaba” și ”lucru permanent niciunde” în așteptarea noului ”vaucer”, pentru ei minivacanța este ceva neglijabil, ușor, ca uitatul zilnic la televizor, cu precădere la noul folclor.

Acum, de când ni s-au pus în cârcă o tolbă de ”euroi” pentru realizarea acelor mult vorbite ”proiecte europene”, sunt greu de înțeles, cel puțin pentru mine, câștigurile pentru ţară ale muncii cât mai puține pe seama ”distracţiei” nelimitate pentru sine! ”Cu siguranță” suntem un popor hedonic! La români, euforia ”distracției” în minivacanță poate fi întrecută doar de extazul maxivacanței! ”Doamne, ocrotește-i pe români” și dăruiește-le vacanță permanentă!!!

Comentarii

comentarii