Acasă Eveniment “Minoritarii să se comporte ca nişte minoritari”

“Minoritarii să se comporte ca nişte minoritari”

DISTRIBUIȚI

Teodor Raţiu, preşedintele OADOR, sare la gâtul ţiganilor…
La mai bine de o săptămână de la teribila crimă din Timişoara, încă nu se ştie cine este adevăratul ucigaş. Cei doi studenţi de la Medicină, Carmen Bejan şi Raul Sergiu Florea, au fost, pe rând, suspectaţi de crimă şi şi-au schimbat de mai multe ori declaraţiile. Ei sunt cei care l-au omorât cu cruzime şi apoi au tranşat cadavrul cunoscutului ţigan timişorean Trifu Schrottu. Un singur lucru este aproape sigur. Băiatul l-a lovit în repetate rânduri pe Schrottu, iar iubita lui a băgat de cel puţin 3 ori cuţitul în bărbatul de 65 de ani. Motivul crimei – o partidă de sex neplătit de Schrottu. Crima de la Timişoara a adus cu ea şi un “război psihologic” români-ţigani. Mai mulţi dintre liderii ţiganilor din Banat au susţinut că sunt discriminaţi şi că justiţia nu-şi face treaba. Oameni din familia lui Trifu Schrottu au adus şi mai multe ameninţări la adresa unor instituţii ale statului şi au făcut aluzii la familiile criminalilor.

“La vârsta lui, Trifu nu avea ce să caute în căminul de la Medicină”

“Minoritarii să se comporte ca nişte minoritari, indiferent dacă sunt ţigani, evrei sau iranieni. Bulibaşele trebuie să-i calmeze. Dezaprobăm crima, dar dezaprobăm şi ameninţările romilor. Eu zic că la vârsta lui, Trifu nu avea ce să caute în căminul de la Medicină. Are partea lui mare de vină pentru ce s-a întâmplat” spune Teodor Raţiu, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturi Omului din România. Acesta este sigur că justiţia îşi va face datoria şi cei doi tineri vor primi o pedeapsă corectă. “Legile ţigăneşti nu au valoare aici, instituţiile din România vor judeca corect acest caz. Probabil, nimeni nu va şti e s-a întâmplat. Ţiganii nu au motiv să ameninţe pe nimeni, nici că dau foc, nici că ştiu şi ei să tranşeze. Să nu uităm că şi ţiganii au tras România în jos”.

Între ameninţări şi discriminare….

De cealaltă parte, atât Rudolf Stancu, liderul romilor din vestul ţării, dar şi Ioan Boţ, blulibaşa de Lugoj, susţin că ţiganii nu se vor răzbuna. Ambii spun, însă, că, într-un fel sau altul, în acest caz se pune serios problema discriminării. “L-au omorât doar pentru că era ţigan”, a spus pentru ZIUA de Vest, Ioan Boţ, bulibaşa din Lugoj. Într-o conferinţă de presă menită să calmeze spiritele şi să clarifice situaţia, Rudolf Stancu, liderul romilor din vestul ţării, a avut un mesaj destul de temperat: “Nu ne vom răzbuna, dar vom monitoriza dosarul. Trebuie să se facă dreptate”. În cadrul aceleeaşi conferinţe, fratele lui Triffu Schrotu, Tiberiu, nu şi-a mai putut ascunde durerea: “Dacă justiţia nu va face dreptate, putem să fim şi noi chinezi. Şi noi putem băga oamenii în plase sau valize”. Alte rude ale lui Trifu Schrottu au cerut “moarte pentru moarte”, “închisoare pe viaţă” şi au ameninţat că “dacă nu se va face dreptate va arde oraşul”. Nimeni nu s-a sesizat până acum în cazul ameninţărilor făcute fie la durere, fie la nervi, fie din răutate de către unii din apropiaţii ţiganului ucis cu bestialitate.

Comentarii

comentarii