Acasă Actualitate „Minune de la Dumnezeu!”: pe terenurile Primăriei Timișoara „nu crește” ambrozie

„Minune de la Dumnezeu!”: pe terenurile Primăriei Timișoara „nu crește” ambrozie

DISTRIBUIȚI

Într-un răspuns dat consilierei local Roxanei Iliescu (PRO România), reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că… nu există ambrozie pe terenurile aparținând municipalității. Asta deși aceeași Roxana Iliescu a intrat în posesia unui document intern prin care angajaților li se prezentau mai multe spații de pe domeniul public în care planta alergenă creștea nestingherită. În același document, fiecare fotografie este și datată, astfel că ne putem da seama că ambrozia era prezentă pe aceste terenuri chiar spre finalul lunii iulie, în perioada în care proprietarii privați deja începuseră să fie amendați.

Roxana Iliescu începuse să se intereseze de terenurile pe care crește ambrozia încă din iunie, când primăria anunța că a trimis peste 300 de somații proprietarilor. Municipalitatea a omis, cu acea ocazie, să dea detalii și despre propriile spații, vreo 91 la număr, potrivit unei comunicări anterioare. De la mijlocul lui iulie, în baza datelor obținute de la primărie, se dau și amenzi, după ce în primele două săptămâni ale lunii s-au dat numai avertismente.

Între timp primind răspuns la o sesizare făcută pe 7 iulie, Roxana Iliescu constată acum că… „pe aceste amplasamente (cele 91 – n.r.) nu a fost identificată buruiana Ambrosie” și că „prin lucrări permanente de cosirea a spațiilor verzi (…) nu este posibil dezvoltarea buruienii Ambrosia”. Or din documentele obținute de aceasta rezultă nu numai că pe anumite spații „poate” să crească ambrozia, ci că asta se și întâmplă. Consiliera locală așteaptă, astfel, sancțiuni din partea Gărzii de Mediu.

Roxana Iliescu și-a prezentat concluziile investigației privind ambrozia de pe domeniul public într-o postare pe rețelele de socializare:

„În timp ce timișorenilor care au fost identificați că dețin în proprietate terenuri pe care a crescut ambrozie, li se aplică deja amenzi încă din 15 iulie 2022, iar Garda de Mediu trimite notificări după notificări Primăriei pentru eliminarea ambroziei de pe terenurile ce-i sunt în proprietate, putem sta liniștiți, pe terenurile Mun. Timișoara nu există ambrozie!

«În urma verificării a celor 91 de locații domeniul public ale Primăriei Mun. Timișoara/ Statul Român, pe aceste amplasamente nu a fost identificată buruiana Ambrosie.

De asemenea prin lucrări permanente de cosirea a spațiilor verzi pe raza municipiului Timișoara, de către societățile comerciale prestatoare de servicii pe spațiile verzi nu este posibil dezvoltarea buruienii Ambrosia astfel încât să producă disconfort».

Asta pare a fi o minune de la Dumnezeu, dar nu-i! Nu este pentru că SUNT terenuri, proprietate a Mun. Timișoara, pe care este crescută ambrozie! Iată doar câteva exemple care apar chiar într-un document intern al administrației care a circulat pe la mai multe compartimente din primărie și care nu e destinat publicului (vezi foto): Str. Mareșal Constantin Prezan, Calea Bogdăneștilor, Str. Amzei, Str. Doinei, Str. Stefan Nădășan, Str. Venus … și lista poate continua.

Mă tem că în situația de față, dacă nu se iau măsuri urgente, municipalitatea se va pricopsi cu o nouă amendă de la Garda de Mediu și iar se vor lamenta unii că are cineva ceva cu ei! Asta deși legea este clară și se aplică tuturor:

Art. 1, alin. (1) din Legea 62/2018

«Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia (…) și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane».

Art. 3 alin. (2)

«Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate (…) și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice»”.

Comentarii

comentarii