Acasă Actualitate Minunile naturii din Croația și Slovenia

Minunile naturii din Croația și Slovenia

DISTRIBUIȚI

plitvice lakes 03

GALERIE FOTO

Natura este o artistă desăvârșită! Din frământările ei interioare și cu o răbdare exemplară ce se întinde pe mii de ani, natura reușește să creeze adevărate opere de artă, folosind toate elementele pe care le are la îndemână.

Înainte de a ne relaxa total în vacanța de vară, este nevoie și de o excursie ce are ca prim scop contemplarea naturii. În acest context, agenția de turism Ultramarin ne invită să descoperim minunățiile naturii din Croația și Slovenia. Excursia se întinde pe o perioadă de patru zile, un weekend prelungit. Fără îndoială, principalele puncte de atracție sunt Parcul Național Plitvice din Croația și peștera Postojna din Slovenia. Parcul National Plitvice este cel mai vechi din sud-estul Europei și cel mai mare din Croația. Este situat într-o zonă muntoasă și carstică din centrul țării și se întinde până aproape de granița cu Bosnia Herțegovina. Această zonă a captat atenția naturaliștilor încă de acum câteva sute de ani, dar de abia în 1949 a fost declarată „parc natural”. Plitvice este un parc natural deveni faimos datorită celor 16 lacuri așezate în cascadă. Aceste lacuri au luat naștere grație mai multor râuri supraterane și subterane. Toate cele 16 lacuri sunt interconectate și urmează, practic, cursul apei. Ele sunt separate de diguri naturale de travertin. Acestea s-au format datorită interacțiunii dintre mușchiul de copac, al algelor și al diferitelor bacterii și microorganisme. Toate acestea s-au întărit la atingerea cu aerul. Barierele de travertin se află într-o continuă dezvoltare, crescând și acum cu aproximativ un centimetru pe an. Lacurile din parcul național Plitvice sunt renumite și datorită apei, care are o culoare diferită de la lac la lac. Astfel, unele sunt albastre ca azurul, altele sunt verde crud, iar altele, gri sau chiar maronii. Și culoarea apei este în continuă schimbare, în funcție de prezența cantitativă mai mare sau mai mică a diferitelor minerale și microorganisme.
De cealaltă parte, peștera Postojna din Slovenia este una dintre cele mai apreciate peșteri din această zonă a Europei încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Galeriile subterane se întind pe o lungime ce depășește 20 de kilometri, iar vizitarea peșterii poate deveni o adevărată lecție de geologie și biologie. Peștera a fost descoperită accidental de un localnic în anul 1818. Datorită frumuseții ei, aceasta a devenit una dintre destinațiile preferate din acea perioadă. Astfel, în anul 1884 aceasta a fost deja iluminată electric, în timp ce în aceeași perioadă iluminatul electric era doar un vis pentru locuitorii din Ljublijana.

{vsig}galerie/croatia{/vsig}</p>

 

Comentarii

comentarii