Acasă Actualitate Mitropolia Banatului, 75 de ani – de la mitropoliții Vasile Lăzărescu și...

Mitropolia Banatului, 75 de ani – de la mitropoliții Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu, la ÎPS Ioan! 

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului, Academia Română Timișoara și  Asociația cultural-filantropică „Ioan Oprea” din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean, au organizat timp de două zile mai multe evenimente pentru a marca 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului.

În perioada 10-11 octombrie, are loc la Timișoara simpozionul cu participare internațională Istorie, cultură și spiritualitate în Banat, dedicat celor 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, mitropolitul Banatului, întâlnirea a debutat cu slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei Banatului și a celor doi mitropoliți, Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu, de un sobor de preoți și diaconi, în biserica monument istoric „Învierea Domnului”, din incinta Centrului eparhial.

Deschiderea simpozionului a avut loc în sala de festivități a Centrului eparhial, unde Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de întâmpinare adresat participanților și a făcut o incursiune în istoria Bisericii Ortodoxe din Banat, cu referire specială la viața și slujirea Sfântului Ierarh Iosif cel nou de la Partoș, precum și a mitropoliților Vasile Lazarescu și Nicolae Corneanu.

După cuvântul Părintelui Mitropolit, au fost prezentate în plen comunicările acad. Dan Dubină, președintele filialei Timișoara a Academiei Române și acad. Păun Ion Otiman, președintele de onoare al filialei locale a Academiei Române. Domnul academician Dan Dubină a expus sintetic istoria tumultuoasă a Banatului timișan, iar domnul academician Păun Ion Otiman a evocat personalitatea mitropoliților Vasile Lazarescu, Nicolae Corneanu și a Înaltpreasfințitul Ioan Selejan. În continuare, a fost prezentat mesajul domnului academician Mircea Dumitru, vice-președintele Academiei Române, care din motive bine întemeiate nu a putut participa la această manifestare științifică.

A urmat vizionarea documentarului Ortodoxia românească din Banat de-a lungul vremii – 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului, film realizat de pr. dr. Ionel Popescu- scenariul și de regizorul Victor Popa – regia și montajul. În cadrul evenimentului, studenții teologi dirijați de pr. drd. Laurian Popa au intonat imne și cântări bisericești.

Simpozionul a continuat la sediul filialei Academiei Române din Timișoara, unde au avut loc comunicări pe secțiuni: Mitropolia Banatului la moment aniversar, Rugăciune și Teologie și Istorie Ecleziastică Bănățeană.

Comunicările au fost susținute de profesori universitari, teologi și laici, istorici, cercetători, oameni de cultură din Timișoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Vârseț (Serbia) și Canada. Toate comunicările vor fi publicate în volumul consacrat acestei istorice manifestări a Mitropoliei Banatului.

 

 

Comentarii

comentarii