Acas─â Actualitate Mitropolia Banatului a omagiat Crezul Ortodox

Mitropolia Banatului a omagiat Crezul Ortodox

518
DISTRIBUIȚI

“M─â bucur c─â a┼úi venit at├ót de mul┼úi, v─â mul┼úumesc tuturor celor care v─â afla┼úi aici ┼či sper─âm c─â vom tr─âi momente pl─âcute ├«mpreun─â”, a spus ├ÄPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, mar┼úi, 23 februarie, cu prilejul manifest─ârii cultural-spirituale organizate ├«n contextul anivers─ârii, ├«n 2010, a Anului Omagial al Crezului Ortodox – 1.685 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) – ┼či  a 125 de ani de la recunoa┼čterea oficial─â a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Rom├óne (1885). Evenimentul a fost organizat de c─âtre Mitropolia Banatului –Arhiepiscopia Ortodox─â Rom├ón─â a Timi┼čoarei.

Mărturisirea de credinţă

Simbolul de credin┼ú─â – Crezul –a fost rostit de c─âtre un grupul de copii al Parohiei Ortodoxe Rom├óne din Carani, ├«mpreun─â cu ├«ntreaga asisten┼ú─â.

“Crezul este m─ârturisirea de credin┼ú─â a bisericii noastre. A ap─ârut pe fondul dorin┼úei de deosebire a religiei celei noi – cre┼čtinismul –de celelalte religii politeiste. A doua cauz─â a fost determinat─â de controversele ┼či polemicile care au ap─ârut ├«n via┼úa bisericii cre┼čtine ┼či a impus afirmarea modului de a crede ├«n mod corect. La origine, Simbolul de credin┼ú─â nu este altceva dec├ót o realuare a ├«nv─â┼ú─âturii cuprinse ├«n Sf├ónta Scriptur─â – Biblia”, a explicat pr. conf. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Teologie din Timi┼čoara. ├Än partea a doua a manifest─ârii a fost lansat volumul "Patriarhul Miron Cristea, ierarh providen┼úial al na┼úiunii romane. Cuv├ónt─âri", de preot dr. Ionel Popescu ┼či prof. Constantin Br─âtescu. Lucrarea a fost prezentat─â de prof. dr. Dumitru Tomoni ┼či lect. dr. Florin Dobrei. Conform dogmei cre┼čtine, Simbolul Credin┼úei sau Crezul este ├«nf─â┼úi┼čarea pe scurt a ├«nv─â┼ú─âturii pe care cre┼čtinul trebuie s─â o cunoasc─â, s─â o primeasc─â cu credin┼ú─â ┼či s─â o m─ârturiseasc─â. Crezul se mai nume┼čte Niceo-Constantinopolitan sau de la Niceea ┼či Constantinopol. Acest Simbol de Credin┼ú─â a fost alc─âtuit de primele dou─â Sinoade ecumenice, cel de la Niceea, ├«n anul 325, ┼či cel de la Constantinopol, ├«n anul 381. Cel dint├ói, prin cei 318 Sfin┼úi P─ârin┼úi c├ó┼úi au luat parte la el, a statornicit primele ┼čapte articole, care se ocup─â cu ├«nv─â┼ú─âtura despre Dumnezeu-Tat─âl ┼či despre Dumnezeu-Fiul, ├«ntrupat pentru a noastr─â m├óntuire, adic─â despre Domnul nostru Iisus Hristos M├óntuitorul. Al doilea Sinod ecumenic, prin cei 150 de Sfin┼úi P─ârin┼úi, a statornicit ultimele cinci articole, care se ocup─â cu ├«nv─â┼ú─âtura despre Dumnezeu – Sf. Duh, Sf. Biseric─â, Sfintele Taine, ├«nvierea mor┼úilor ┼či via┼úa ve┼čnic─â.

Cele 12 articole ale Crezului

1. Cred ├«ntru unul Dumnezeu, Tat─âl atot┼úiitorul, F─âc─âtorul cerului ┼či al p─âm├óntului, v─âzutelor tuturor ┼či nev─âzutelor. 2. ┼×i ├«ntru unul Domn lisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul N─âscut, Care din Tat─âl S-a n─âscut mai ├«nainte de to┼úi vecii: Lumin─â din lumin─â, Dumnezeu adev─ârat din Dumnezeu adev─ârat, n─âscut, nu f─âcut, Cel ce este de o fiin┼ú─â cu Tat─âl, prin Care toate s-au f─âcut. 3. Care pentru noi, oamenii ┼či pentru a noastr─â m├óntuire S-a pogor├ót din ceruri ┼či S-a ├«ntrupat de la Duhul Sf├ónt ┼či din Maria Fecioara ┼či S-a f─âcut om. 4. ┼×i S-a r─âstignit pentru noi, ├«n zilele lui Pon┼úiu Pilat ┼či a p─âtimit ┼či S-a ├«ngropat. 5. ┼×i a ├«nviat a treia zi, dup─â Scripturi.
6. ┼×i S-a ├«n─âl┼úat la ceruri ┼či ┼čade de-a dreapta Tat─âlui. 7. ┼×i iara┼či va s─â vin─â cu slav─â, s─â judece viii ┼či mor┼úii, a C─âruia ├«mp─âr─â┼úie nu va avea sf├ór┼čit. 8. ┼×i ├«ntru Duhul Sf├ónt, Domnul de via┼ú─â f─âc─âtorul, Care din Tat─âl purcede, Cel ce ├«mpreun─â cu Tat─âl ┼či cu Fiul este ├«nchinat ┼či m─ârit, Care a gr─âit prin prooroci. 9. ┼×i ├«ntru una, sf├ónt─â, soborniceasc─â ┼či apostoleasc─â Biseric─â. 10. M─ârturisesc un Botez, ├«ntru iertarea p─âcatelor. 11. A┼čtept ├«nvierea mor┼úilor. 12. ┼×i via┼úa veacului, ce va s─â fie. Amin.

Comentarii

comentarii