Acasă Actualitate Mitropolia Banatului va restaura biserica din lemn Căpăt, de lângă Lugoj, veche...

Mitropolia Banatului va restaura biserica din lemn Căpăt, de lângă Lugoj, veche de 300 de ani, cu 114.000 lei

610
DISTRIBUIȚI

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului„ din parohia Căpăt, protopopiatul Lugoj Timiș a fost construită în anul 1736 și are planul dreptunghiular cu absidă semicirculară și turn mic de pronaos. Picturile murale sunt realizate în anul 1778 și au fost recondiționate în anul 1910.

Preocuparea Mitropoliei Banatului prin Arhiepiscopiei Timișoarei pentru restaurarea bisericilor de lemn din patrimoniul eparhiei a început în urmă cu mai bine de zece ani, ceea ce arată grija ierarhilor noștri pentru salvarea, conservarea și restaurarea acestor adevărate comori bisericești bănățene.

De curând, a început intervenția în regim de urgență la biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului„ din parohia Căpăt, protopopiatul Lugoj.

Pentru restaurarea acestui lăcaș de cult Institutul Național al Patrimoniului (INP) a alocat suma de 114.000 lei, fonduri nerambursabile, la care se adaugă și contribuția financiară a Arhiepiscopiei Timișoarei.

Prima întâlnire în vederea demarării proiectului a avut loc în comunitatea din Căpăt  pe data de 28 august, la biserica parohială.

La această întrevedere au participat echipa de implementare a proiectului, alături de preotul paroh Pavel Popa, primarul comunei Racovița, Nicolae Dănuț Negru și credincioși ai acestei comunități, pentru a sprijini această inițiativă a Arhiepiscopiei Timișoarei.

Din partea Centrului eparhial a participat diac. Ing. Timotei Anișorac, consilier în sectorul Patrimoniu și Construcții bisericești.

Lucrările de restaurare în regim de urgență a bisericii vor consta în acoperirea cu un eșafodaj de protecție (pe structură de lemn) pentru a stopa infiltrațiile prin șarpanta degradată asupra picturii interioare. La această biserică de lemn încă se poate observa pictura originală, pe lemn, veche de două secole, care va intra și ea in cadrul proiectului de restaurare. 

Obiectivul intervenției de urgență îl constituie protejarea bisericii cu ajutorul eșafodajului, neinvaziv și reversibil, ce nu va afecta și nici atinge în niciun fel monumentul.

După finalizarea lucrărilor de intervenție, acest eșafodaj, proiectat de prof. dr. Ing. Marius Moșoarcă de la Facultatea de Construcții din Timișoara, se va putea monta la alte biserici de lemn, care își așteaptă rândul pentru a fi restaurate și reintegrate în circuitul liturgic. 

Comentarii

comentarii