Acasă Stiri recomandate Mitropolitul Banatului pierde dreptul de semnătură

Mitropolitul Banatului pierde dreptul de semnătură

DISTRIBUIȚI

EXCLUSIV

Decizie şoc a Sfântului Sinod, vineri, la Bucureşti…

Corneanu: „Ştiţi cum zic englezii şi americanii: No comment” 

Surse de la cel mai înalt nivel din cadrul Mitropoliei Banatului au cofirmat pentru ZIUA de Vest că mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, nu mai are nicio putere, după şedinţa de vineri a Sfântului Sinod. În locul său a fost numit, cu atribuţii de mitropolit, Înalt Prea Sfinţitul Irineu, mitropolitul Olteniei. Sfântul Sindod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, să-şi piardă dreptul de semnătură.

Au fost invocate mai multe probleme de sănătate, dar şi unele scandaluri din Arhiepiscopia Timişoara. „S-a invocat că Înaltul nu mai face faţă, că schimbă deciziile Consiliului Eparhial şi că are probleme de sănătate. În locul lui, cu atribuţii de mitropolit, a fost desemnat Înalt Prea Sfinţitul Irineu al Olteniei”, ne-a declarat unul dintre participanţii la Sfântul Sinod. Nicolae Corneanu a glumit şi a spus că se lasă pe mâna lui Dumnezeu. „Ştiţi cum zic englezii şi americanii: No comment. Nu ştiu nimic oficial, probabil că o să aud ce trebuie auzit. Nu am nicio tulburare. Cum vrea Dumnezeu, suntem toţi în mâna lui”, ne-a declarat mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Mai mulţi enoriaşi din Timişoara sunt gata să iasă în stradă, imediat ce vor afla oficial decizia Sfântului Sinod.

Puci contra celui mai longeviv mitropolit?

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, nu are nimic la mână, dar ştie despre ce este vorba în acest caz. „Nu avem informaţii oficiale, până nu avem hotărârea scrisă sau comunciatul de la Sfântul Sinod nu pot face declaraţii. Într-adevăr, pe ordinea de zi a sinodului a fost trecut un punct la starea de sănătate a Preasfinţitului şi administrarea Arhiepiscopiei Timişoarei”, spune Marius Florescu. Prea Sfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, ar fi fost, conform surselor ZIUA de Vest, cel care ar fi reuşit să introducă pe ordinea de zi a Sfântului Sinod punctul în urma căruia mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a rămas fără drept de semnătură. Nicolae Corneanu este mitropolit al Banatului din 1962. El este unul dintre cel mai longevivi mitropoliţi din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Singurul caz în care un mitropolit nu a rămas până la moarte în funcţie este cel al lui Nicolae Mladin. Mitropolitul Ardealului s-a retras în 1981 din cauza problemelor mentale. Conform Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul este numit pe viaţă. El ar putea fi schimbat doar dacă suferă de boli care îi afectează capacitatea de a lua decizii elementare.

 

Această scrisoare a ajuns la Sfântul Sinod vineri. Ea este semnată de un grup de preoţ şi credincioşi.
Nimeni nu pare să o fi băgat în seamă…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii