Acasă Actualitate “Modalitatea de aplicare a taxei de habitat în Timişoara nu este corectă!”

“Modalitatea de aplicare a taxei de habitat în Timişoara nu este corectă!”

DISTRIBUIȚI

FALT:
Faptul că Primăria Timişoara va impune taxa de habitat (40 lei proprietar) pe 2013 îi nemulţumeşte foarte tare pe timişoreni. Petru Olariu, preşedintele FALT, a declarat că situaţia e cu atât mai revoltătoare, cu cât modalitatea de aplicare a taxei în Timişoara nu este corectă. “Nu e normal ca un proprietar care are apartament pe o stradă lăturalnică să plătească 40 lei, iar altul care are palat în centrul oraşului să plătească tot 40 de lei”, a spus Olariu.

Mulţi timişoreni nu au bani nici să-şi plătească întreţinerea

Amintim că taxă de habitat a fost respinsă de timişoreni şi de consiliul local, în anii 2010 şi 2011. FALT susţine că modalitatea de impunere a acestei taxe, aşa cum este propusă de executiv, nu poate fi acceptat din mai multe motive. Dintre care amintim: mulţi cetăţeni nu au bani nici să-şi plătească întreţinerea sau repararea imobilului; se percepe o taxă egală pe contribuabil, chiar dacă un contribuabil are o amărâtă de garsonieră sau un palat în centrul oraşului; se impune plata acestei taxe doar persoanelor fizice, pe când persoanele juridice care deţin proprietăţi în oraş nu plătesc această taxă; proprietarii de imobile care deţin imobile în Timişoara, dar au domiciliul în afara Timişoarei nu plătesc această taxă; condiţiile de plată nu sunt corecte (termene, penalităţi).

Proiectul să fie retras

FALT mai susţine că modul de folosire a banilor de pe urma acestei eventuale taxe, aşa cum este propusă, este incorect.
Justificarea taxei este fundamentată ca necesitate pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric, în vederea sporirii confortului urban şi îmbunătăţirea imaginii municipiului Timişoara. Dacă acesta este scopul, atunci cei ce au propus cele trei licee ca beneficiari ai taxei, ori nu cunosc oraşul, ori au interese în acest proiect. Se vede de către orice cetăţean al Timişoarei că sunt multe alte clădiri istorice de valoare, ale căror faţade sunt într-o stare critică de degradare, care mai şi prezintă pericol de accidente, dar care nu sunt propuse pentru reabilitare.
“De ce nu s-a apelat la un colectiv de specialişti în monumente istorice, care, împreună cu alţi specialişti şi reprezentanţi ai contribuabililor să propună acele clădiri care necesită reparaţii urgente? Dacă se doreşte transparenţă în folosirea banilor se pot găsi destule soluţii pentru a alege clădirile ce urmează a fi reparate. Din aceste considerente, solicităm atât executivului Primăriei Timişoara, cât şi consilierilor locali scoaterea de pe ordinea de zi a anexei nr. 7 din Proiectul de hotărâre din 08.05.2012, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Timişoara pentru anul 2013”, a spus Petru Olariu.

Comentarii

comentarii