Acasă Actualitate Momente istorice, la Timișoara. Ambarcațiunea “Vulpea” deschide navigația internațională pe Bega

Momente istorice, la Timișoara. Ambarcațiunea “Vulpea” deschide navigația internațională pe Bega

DISTRIBUIȚI

Ambarcațiunea “Vulpea” a plecat în această dimineață din zona Catetralei, pe Bega, spre frontiera româno-sârbă, pe care o va trece în jurul orei 19.00. Asta înseamnă de reluarea navigației internaționale pe Bega după 70 de ani.

Ambarcațiunea va face însă o oprire în Otelec, ultima localitate înainte de frontiera cu Serbia, unde autoritățile au pregătit și ei un moment special, având în vedere că ultimul transport pe apă care a ancorat în Portul Otelec a fost în urmă cu șapte decenii.

“Pentru comuna situată pe malurile râului Bega, în imediata apropiere a graniței cu Republica Serbia, reluarea transportului pe apă, reamenjarea Portului și revitalizarea activităților în legătură cu acesta reprezintă una din prioritățile actuale, atât în contextual dezvoltării turistice a destinației Otelec, a turismului durabil, cât și a colaborării transfrontaliere cu țările vecine”. A transmis primarul Silvia Fechete.

“Circulația pe Bega a devenit o certitudine! În urma demersurilor Consiliului Județean Timiș, alături de partenerii de proiect și cu sprijinul Poliției de Frontieră, o ambarcațiune cu un echipaj de patru persoane va naviga în 27 mai, după mai bine de 60 de ani, pe canalul Bega și va trece frontiera în Serbia. Ea va inconjura pe apă Europa și va reveni la Timișoara la sfârșitul anului. Acest lucru este posibil în urma implementării proiectului Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega, de către Consiliul Județean Timiș, împreună cu ABA Banat, Secretariatul Provincial al Provinciei Vojvodina și Vode Vojvodine. Valoarea proiectului este de 13 milioane de euro”, au transmis cei de la Consiuliul Juețean Timiș.

“Vulpea” – o barcă de 7,5 metri, va trece trece apoi frontiera cu Serbia, printr-un punct de control mobil – realizat special pentru acest moment.

“Avem foarte mari emoții, dar ne bucurăm că după 15 ani de visat în sfârșit acesta se îndeplinește și putem să demonstrăm că avem un canal navigabil care poate fi pus în valoare. Este un diamant uitat al Timișoarei. Vrem să promovăm faptul că Timișoara e accesibilă și de pe apă. Ne vom opri la Otelec, unde avem o invitație de la primărie, suntem așteptați de comunitatea de acolo care se bucură că după 70 de ani va acosta din nou o ambarcațiune la e. Apoi ne oprim la graniță, pentru a face formalitățile, iar de pe Bega urcăm pe canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, cu direcția Marea Neagră”, a spus conducătorul expediției, Cristian Ilea, director de imagine TVR Timișoara și președintele Wild Wach România.

De pe Bega, “Vulpea” va urca pe canalul Dunăre-Tisa-Dunăre, iar la Baziaș reintră din nou în țară, peentru a continua pe Dunăre până Constanța.

În Marea Neagră, echipajul timișorean va urca pe “Gaia” – o barcă cu vele construită special pentru navigația pe mare.

Urmează Marea Marmara, Marea Egee, Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Nordului. Apoi, din nou pe fluvii, din Amsterdam: Rin, Main, Dunăre, Tisa și, în final, din nou Bega.

Echipajul este format din Cristian Ilea, căpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine, Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia și Doru Creț, președintele West Yacht Club.

Primele evenimente culturale sunt programate pe Bosfor, în Turcia, unde Petre Ionuțescu va da un recital direct de pe barcă, în timp ce vor parcurge Bosforul. În Elefsina – Grecia, care e și ea Capitală Culturală Europeană în 2023, va prima reprezentație a celor de la Ansamblul Timișul, următorul urmând să aibă loc la Patras.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Comentarii

comentarii