Acasă Politica Momentul redeşteptării bănăţene? Marilen Pirtea propune un program comun al candidaților PNL...

Momentul redeşteptării bănăţene? Marilen Pirtea propune un program comun al candidaților PNL Timiş pentru Parlamentul României

DISTRIBUIȚI

pirtea Fotografie1210 1Evenimentele politice din ultimul an, în special entuziasmul cu care profesioniști din diferite domenii (IT, construcții, dezvoltatori economici etc.) au decis să se implice în administrație, îl determină de prof. dr. Marilen Pirtea, rectorul Unversităţii de Vest Timişoara, să susţină că a sosit momentul pentru o altfel de politică în România.
Iată cum îşi argumentează ideea, prof. Pirtea:
„Nu sunt un adept al modelului liderului providențial, de aceea lansez o propunere care se adresează în primul rând către viitorii candidați ai PNL Timiș pentru Senat și Camera Deputaților. Consider că primul pas înspre o stare de normalitate în politica și societatea românească este generarea și aderarea la un program comun, printr-un proces în care cuvintele de ordine să fie consultarea și identificarea nevoilor cetățenilor, locuitori ai orașului Timișoara și ai județului Timiș. Putem să implementăm și să dezvoltăm acest mod de a face politică doar dacă viitorii candidați ai partidului, indiferent de identitatea acestora, se angajează ferm în fața cetățenilor să acționeze ca o echipă pentru punerea în aplicare a programului comun. Astfel, am putea oferi cetățenilor nu doar o listă de candidați, ci o echipă care și-a asumat o serie de proiecte de dezvoltare a județului și a regiunii, proiecte care să aibă ca și finalitate bunăstarea fiecăruia dintre noi.
Deși nu cunoaștem în acest moment candidații pentru Senat și Camera Deputaților în județul Timiș, este important să discutăm și să agreăm unele principii care să stea la baza unei politici coerente cu o durată de viață care să aibă continuitate și peste mandatul de 4 ani. De aceea promovez, în acest moment, ideea de echipă de parlamentari PNL de Timiș, puși în slujba unor proiecte bine definite, izvorâte din necesitățile actuale și de viitor ale populației. Consider că nu este prematur să discutăm modalități de consultare a cetățenilor, de identificare a nevoilor acestora. Mizez pe aportul primarilor și consiliilor locale din localitățile urbane și rurale din județ pentru găsirea soluțiilor la nevoile identificate. Colaborarea între echipa parlamentarilor de Timiș și reprezentanții administrației locale este unul dintre imperativele acestui mod de a face politică.
Ar fi inoportun să avansez proiecte punctuale în acest moment. Acestea vor fi stabilite plecând de la nevoile cetățenilor și de la expertiza administrațiilor locale. Doar pentru exemplificare, mă voi referi la centura Timișoarei și spitalul regional. S-a discutat destul de mult în spațiul public despre limitele actualului model de creștere a Regiunii Vest, în special al județelor Timiș și Arad, și despre necesitatea unor decizii administrative care să conducă spre competitivitate pe termen lung și spre bunăstarea cetățenilor. Consider că echipa de parlamentari de Timiș ar trebui să aibă în vedere și astfel de soluții. De asemenea, aceasta ar putea contribui la proiecte naționale, cum ar fi finanțarea adecvată a educației și a sănătății – probleme cu care se confruntă nu numai timișenii, ci majoritatea românilor.
În acest moment, pe care îl definesc ca fiind unul al redeșteptării bănățenilor, al unei noi revoluții – una pașnică de data aceasta, izvorâtă din dezamăgirile oferite de clasa politică în ultimul sfert de veac, discuțiile trebuie făcute în echipă. Dacă se va dori, mă voi angaja în coordonarea acestui demers. Importantă va fi implicarea directă a primarilor din județ. Ei cunosc cel mai bine necesitățile localităților pe care le administrează și îmi doresc să fie o legătură permanentă între aceștia și parlamentari. Pe scurt, a trecut vremea liderului de tip baron local, a celui care este stăpân al tuturor ideilor și deciziilor, a celui care oferă privilegii diferențiat și părtinitor. Avem nevoie să fim o echipă foarte bine legată care lucrează pentru fiecare cetățean al acestui județ.
Un asemenea program comun ar putea fi susținut, integral sau punctual, și de reprezentanți ai altor partide politice. Dată fiind istoria conflictuală a partidelor politice, nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple înaintea sau în timpul campaniei electorale. Însă, când și dacă vor considera oportun să ni se alăture în proiectele noastre pentru timișeni, sunt bineveniți să lucreze împreună cu noi.
Conchid prin a itera ideea de echipă, coagulată de proiecte în slujba cetățeanului și a-mi manifesta disponibilitatea de a contribui la un astfel de demers. Cred cu tărie că doar lucrând în echipă putem obține deciziile de care au nevoie cetățenii. Astfel, ne-am putea asigura că Timișoara și județul nostru vor avea reprezentarea pe care o merită”, explică prof. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Comentarii

comentarii