Acasă Cultura MonoFest 2022. Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran e despre Revoluție, Poezie, Libertate

MonoFest 2022. Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran e despre Revoluție, Poezie, Libertate

DISTRIBUIȚI

Ediția a IV-a a festivalului, dorește să construiască, în „oraşul de pe Bega”, timp de trei zile, 16, 17 și 18 decembrie 2022, un maraton de întâlniri şi manifestări culturale la care sunt invitaţi să participe 33 de scriitori, muzicieni și prieteni ai Timișoarei.

Vor fi lecturi publice de poezie, muzică, film, lansări de carte, evenimente ce vor avea loc la Teatrul Merlin, Memorialul Revoluției 16-22 decembrie, Muzeul Consumatorului Comunist, Centrul Reformat Noul Mileniu Timisoara și, chiar, în Tramvaiul istoric al Revoluției.

Tramvaiul a fost un element cheie al Revoluției. A fost spontan și crucial, prin gestul eroic al lui Ion Monoran. Era o zi de sâmbătă, 16 decembrie, pe vremea aceea se lucra, chiar dacă mai puțin, până la ora 14. Se auzise din ziua precedentă că s-au adunat enoriași la Casa pastorului László Tőkés să-l susțină în cazul evacuării din parohie de către Securitate. Astfel că, muncitorii în loc să plece la ora obișnuită 14, pentru o zi de sâmbătă, au fost ținuți peste program în fabrici, în jur de ora 16-17. Fabricile fiind la marginea orașului, tramvaiele traversau centrul pline cu oameni. În jurul orei 17 erau adunați adunați oameni în fața Parohiei Reformate, dar manifestau în liniște. Printre ei și Monoran, care a avut inspirația genială și a tras pantograful de la un tramvai oprit, în spatele primului tramvai oprit adunându-se alte zeci. A îndemnat oamenii să coboare din tramvai și să se alăture manifestanților. S-a strigat prima dată „Jos Ceaușescu!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Libertate!”

Scurt istoric al Festivalului

Festivalul Internaţional de Poezie „Ion Monoran” a debutat în 2019, exact la 30 de ani de la Revoluție din dorința scriitorilor, a publicului de a marca Revoluția, scânteia ei și personalitatea poetului Ion Monoran.

Monoran Poetry Fest e un festival cu adevărat viu precum “Omul care a oprit tramvaiele” care a fost un erou și un poet foarte bun, dar despre el românii nu știu nimic sau aproape nimic. Dacă ar fi fost ceh, să zicem, Monoran ar fi devenit o figură cult.  (Ciprian Măceșaru)

Cum poți susține festivalul?

Poți dona orice sumă, iar împreună vom strânge fondurile necesare desfășurării lui

SAU

Alegi una dintre recompensele alăturate pe care ți le-am pregătit.

Recompensa minimă este de 50 de lei și include transportul pe teritoriul României. Plata poate fi făcută direct cu cardul, în doar câteva minute, sau prin transfer bancar, urmând pașii platformei Sprijina.ro.

Ce vom face cu suma strânsă?

Trei zile de manifestări includ costuri legate de producție, sonorizare, lumini, marketing, servicii editoriale, tipografice, anumite drepturi de autor, transport, cazare, masă, protocol.

Ce vom face dacă nu strângem suma necesară?

Vom face o ediție restrânsă, cu mai puțini invitați

Ce vom face dacă strângem mai mult decât ne-am propus?

Vom include în program și cursurile Pe urmele Revoluției, atât de necesare pentru liceeni, ceea ce în 2021, în Pandemie, s-a întâmplat.

Proiectul THE SOLITUDE OF CROWD și-a propus să conștientizeze fenomenul Revoluției și al Libertății de expresie în rândul tinerilor, să constituie o bună informare a ceea ce au însemnat evenimentele din decembrie ‘89, pentru a înțelege și a păstra adevărata Identitate a Timișoarei. La proiect au participat aprox. 135 elevi de la liceele din Timișoara, Lugoj, Nădrag, Caransebeș, au participat la tur ghidat Pe urmele Revoluției (150 min.), au vizitat Memorialul Revoluției și au vizionat un documentar al Revoluției de la Timișoara. Au primit material informativ online și tipărit. Aproape toți elevii au scris o poezie, o proză scurtă, un eseu, impresii despre ce a fost Decembrie ‘89, despre ce înseamnă cât de importantă este Libertatea – explică Loredana Tîrzioru.

Pentru orice întrebări legate de campanie, puteți contacta oricând echipa
Festivalului pe e-mail: memoriaculturii@gmail.com. Tel. 0750 441 489.

 

Comentarii

comentarii