Acasă Actualitate Monopolul pe cimitirele timişorene – departe de a se termina

Monopolul pe cimitirele timişorene – departe de a se termina

DISTRIBUIȚI

cimitirlipovei

Cu mai bine de zece ani în urmă, administraţia Ciuhandu a luat cea mai proastă decizie cu putinţă. A concesionat toate cimitirele din Timişoara. Primăria Timişoara a sperat să facă bani uşor şi fără prea multă bătaie de cap, dar şi-a luat o ţeapă de proporţii şi nu s-a ales cu aproape nimic.

Firmele care au primit în concesiune cimitirle au instaurat un monopol absolut, au ridicat preţurile, au construit ilegal şi au datorii enorme către municipalitate. Marile firme de pompe funebre le cer acum consilierilor locali să nu voteze noul regulament al cimitirelor, care ar presupune din nou organizarea de licitaţii şi concesionarea lor. Proiectul intră în plen la sfârşitul lunii. La precedentul plen, noul regulament al cimitirelor a picat la un singur vot.

cimitirlipveiconstreuctienouVor să spargă monopolul…

Cei mai vechi patroni de firme de pompe funebre sunt stupefiaţi că Primăria Timişoara vrea din nou să concesioneze cele trei cimitire ale căror contracte expiră în acest an: Calea Buziaşului, Rusu Şirianu şi Calea Şagului. Oamenii au anunțat că vor veni la ședința CL din 31 mai, când noul regulament al cimitirelor va fi din nou votat în plen. Ei vor ca toate cimitirele să fie administrate de primărie, iar banii să intre direct în visteria municipalităţii şi nu prin intermediari, care de multe ori uită să mai plătească. Monopolul stabilit de administraţia Ciuhandu asupra cimitirelor face, în primul rând, rău timişorenilor, care sunt obligaţi să plătească preţuri foarte mari, impuse de noii patroni ai locurilor de veci. Administratorii de cimitire fac, în acelaşi timp, concurenţă neloială firmelor de pompe funebre, apelând la construcţii ilegale chiar în zidul cimitirelor, pentru a-şi atrage clienţii. Ei acceptă servicii funerare la preţuri mult sub piaţă şi apoi îi taxează cămătăreşte pe timişoreni la locurile de veci.

Datorii de 15,5 milioane lei

Firmele care au concesionat cimitirele au sfidat toate legile. Firma „Consimpex”, cea care a concesionat cimitirele de pe Calea Şagului şi de pe Rusu Şirianu, are către Primăria Timişoara datorii de 15,5 milioane lei. Firma „Vânătorul”, administratorul cimitirului din Calea Buziașului, este la zi cu datoriile către Primăria Timişoara. În schimb, a fost total indiferentă la ridicarea a zeci de monumente funerare ţigăneşti ilegale. Astfel, cimitirul e plin de capele şi mini-palaturi ţigăneşti, care calcă în picioare toate legile. „Consimpex” se judecă de ani de zile cu Primăria Timişoara şi, probabil, nu îşi va plăti prea curând datoriile, după ce firma a fost băgată în insolvenţă.

Campionii ilegalităţilor – „Denis-Alex”cimitirstuparilor

Campioana indiscutabilă a ilegalităților din cimitire este firma „Denis-Alex”, care are în concesiune cimitirul din Calea Lipovei, dar şi pe cel de pe Stuparilor. În ambele zone, administratorii acestei societăți şi-au bătut joc în cel mai urât mod de municipalitate. Acum șase ani, au spart zidul cimitirului din Calea Lipovei și și-au făcut un magazin de pompe funebre, fără autorizaţie de construire. Aceasta a fost obţinută abia în 2012, după mai multe procese cu Primăria Timişoara, în care juriştii PMT şi-au dovedit din nou incompetenţa sau reaua-voinţă.

Văzând că nu păţesc nimic, cei de la „Denis-Alex” au început o nouă construcţie ilegală, în același cimitir. De această dată, este vorba despre o capelă ultramodernă, cu etaj şi mansardă. Poliţia Locală i-a amendat deja, dar asta nu i-a oprit să meargă înainte cu lucrările. O sală de priveghi, construită la fel de ilegal, a fost deschisă și în cimitirul de pe strada Stuparilor. SC „Denis-Alex” este la zi cu plata redevenţei, dar bani au virat foarte puţini. Construcţiile ilegale, reparaţiile de alei şi alte aşa-zise investiţii au fost băgate pe gât municipalităţii, la preţuri colosale, pentru a li se scădea din redevenţă. Cei de la „Denis-Alex” pot sta liniştiţi, contractul cu municipalitatea se va încheia abia peste mai bine de un an.

Comentarii

comentarii