Acasă Actualitate Monotonul “peisaj de cartier” dispare din cartierele timişorene

Monotonul “peisaj de cartier” dispare din cartierele timişorene

DISTRIBUIȚI

Asociaţia Peisagiștilor din România propune o abordare diferită a spaţiilor verzi din cartierele timişorene împreună cu Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Consultativ de Cartier Steaua – Fratelia. Aceste intervenţii se vor efectua, în special asupra zonelor verzi dintre blocuri, caracterizate de cele mai multe ori ca fiind insalubre, inestetice, nefuncţionale și fără rol social.
Proiectul intitulat "peisaj de cartier" – proiect pilot de reabilitare peisageră a spațiilor verzi din cartierele timișorene` va debuta cu un workshop organizat pe sit, reprezentat de spațiul verde aferent ansamblului de locuit cu nr.53 din cartierul Steaua-Fratelia. Scopul atelierului este de a implica direct și activ locuitorii zonei în cauză, în procesul de conturare a nevoilor aferente spațiului verde. Astfel, beneficiarii direcţi își vor putea exprima viziunea asupra viitorului „peisaj de cartier”, inclusiv prin oferirea unor soluții grafice pe sit.
Propunerile vor urmări și dezvoltarea rolului social al spațiilor verzi, dorind ca acestea pe viitor să participe în viaţa unui cartier, nu doar prin simpla tranzitare (ceea se întâmplă în prezent), ci prin implicarea locuitorilor zonei, de la organizarea unor evenimente de cartier, petrecerea timpului liber, până la asigurarea mentenanței, ceea ce va ajuta la întărirea spiritului civic.
Mai mult, se dorește ca aceste intervenții locale, punctuale, să devină un model de abordare a spațiilor verzi în cartierele timișorene. Plecând de la aceste deziderate, pe viitor se poate contura o strategie a spațiilor verzi pentru un cartier, mai apoi o nouă abordare strategică a metodelor de planificare a spațiilor verzi la nivel de oraș până la definirea unei rețele verzi regionale.
Atelierul de lucru se va desfășura în data de 18 iulie, în cartierul Steaua, str. Eternității, nr.53. Programul atelierului de lucru va cuprinde prezentarea de proiecte asemănătoare de către arhitectul peisagist Paul Vincent Hubert din Franța, schițarea ideilor principale: funcțiuni, priorități, oportunități și riscuri.

Comentarii

comentarii