Acasă Administraţie Motiv de bucurie pentru mulți timișoreni: duminică se reia dezinsecția

Motiv de bucurie pentru mulți timișoreni: duminică se reia dezinsecția

1683
DISTRIBUIȚI

După ce mai mulți timișoreni s-au plâns, inclusiv pe pagina de Facebook a lui Nicolae Robu, că s-au înmulțit țânțarii, se pare că cei care au pus în aplicare recomandările primarului, de a se ruga să nu mai plouă, au avut rugile ascultate, iar Coral Impex, firma cu care primăria are încheiat contract pentru servicii de dezinsecție se reapucă de treabă, începând de duminică, 12 iulie, până la finalul lunii.

Serviciile prestate de Coral Impex SRL, în baza contractului subsecvent nr.73/28.04.2020, desfășurate în perioada 12 – 31 iulie, includ dezinsecție aeriană și terestră pe domeniul public al Municipiului Timișoara. Reprezentanții municipalității atrag atenția apicultorilor, dar și celorlalți cetățeni, să își protejeze albinele și, respectiv, să nu stea în raza de acțiune a substanțelor, atunci când sunt împrăștiate.

În comunicatul semnat de viceprimarul Imre Farkas se mai arată:

„Produsele folosite sunt:

•        Cymina Plus , avand substanţa activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi

•        Vectobac WG avand substanţa activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor;

•        Dimilin 25WP având substanta activă difluorobenzamide 

Tratamentele aeriene se aplică dimineaţa  între orele 5- 9,30 și seara de la orele 17 la 21, iar tratamentele terestre între orele 21- 5 , pe timpul nopții, atunci când circulaţia este redusă și insectele sunt active.

Crescătorii de albine sunt rugaţi ca în perioada menţionată să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Menționăm că substantele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății.

Rugăm cetăţenii  să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvele acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute.

Substanţele fac parte din grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), respectiv Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor) și sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii .

Acţiunea se desfaşoară în conformitate cu prevederile Ordinului 119/2014.

Personalul implicat în execuția serviciilor este calificat în funcția de agent D.D.D., în  conformitate cu  legislația în vigoare și este dotat cu echipament de protecție corespunzător.

Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi lucrări de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort .

Totodată, amintim prevederile HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24:

«constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a)      neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;

b)      neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;

c)      neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie,  odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;

d)      neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;

e)      executarea unor lucrări  de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare»

În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestei acțiuni, perioada de efectuare a activității de dezinsecţie va fi prelungită”.

Comentarii

comentarii