Acasă Actualitate Mult a fost, puțin a mai rămas până la deschiderea Domului Romano-Catolic....

Mult a fost, puțin a mai rămas până la deschiderea Domului Romano-Catolic. În 22 aprilie va fi slujba pontificală ținută de arhiepiscopul spaniol Miguel Maury Buendia – foto

DISTRIBUIȚI

După patru ani, Catedrala Romano Catolică din Timișoara este gata să-și deschidă porțile. Chiar dacă Episcopia ar fi dorit ca Domul să fie redeschis în Paștele catolic, acest lucru nu a fost posibil, pentru că încă mai sunt câteva lucrări de făcut. Astfel, în 22 aprilie 2023 va avea loc Sfânta Liturghie pontificală, în cadrul căreia va fi consacrată Catedrala Romano Catolică din Timiș.

“Mult a fost, puțin a mai rămas până la deschiderea „Domului Romano-Catolic”! În 22 aprilie va avea loc Sfânta Liturghie solemnă pontificală, în cadrul căreia va fi consacrată Catedrala Romano-Catolică „Sf. Gheorghe” din Timișoara – una dintre clădirile-simbol ale Pieței Unirii din oraș. Edificiul de cult a trecut printr-o serie de transformări în urma unei investiții de aproape 22 de milioane de lei, realizate prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, au anunțat cei de la ADR Vest, care au dezvăluim câteva din detaliile spectaculoase din interior, acolo unde au fost restaurate elementele de decor și componentele artistice.

Sfânta liturghie va fi celebrată de Nunțiul apostolic (reprezentantul Sfântului Scaun de la Vatican) în România și Republica Moldova, arhiepiscopul spaniol Miguel Maury Buendia.

„Nunțiul apostolic va unge cu uleiul sfintei crisme cele 12 cruci prezente, restaurate, redescoperite. Este momentul esențial al unei astfel de celebrări liturgice. În același timp va avea loc și binecuvântarea altarului, iar un alt moment esențial este și rugăciunea de binecuvântare a apei cu care se va stropi poporul care va fi adunată în interiorul și în afara bisericii, dar și binecuvântarea amvonului. La evenimente vor participa peste 20 de episcopi și arhiepiscopi din România, Ungaria, Serbia și Croația. În 22 aprilie aveam această liturghie, urmând ca în data de 23 aprilie să existe o liturghie solemnă de deschidere, celebrată de episcopul nostru Csaba Pal”, a declarat preotul Nicolae Lauș.

Restaurări complexe în Dom

Au fost făcute restaurări complexe în exteriorul, interiorul, acoperișul și subsolul Domului Romano Catolic. Fiecare obiect de artă a fost restaurată separat. Obiectele de cult, statuile și picturile au fost restaurate în laboratoare speciale. Au fost reabilitate componentele artistice din lemn și vitraliile.

În interiorul bisericii s-a refăcut pardoseala, care era degradată, s-au reparat scările din lemn, s-a curăţat şi restaurat tâmplăria, s-a înlocuit sistemul de încălzire a bisericii. De asemenea, s-au reabilitat instalaţiile sanitare şi de apă și s-a înlocuit instalaţia electrică.

S-au realizat sisteme moderne de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, un sistem audio şi supraveghere video. Proiectul cuprinde și amenajarea zonei din jurul bisericii.

Comentarii

comentarii