Acasă Actualitate Muncitorii Primăriei Timișoara, campioni la înjurături

Muncitorii Primăriei Timișoara, campioni la înjurături

DISTRIBUIȚI

Aproape de centrul Timișoarei, cartierul Tipografilor, deloc de ignorat, în general, mai îngrijit, în general mai verde (la propriu) decât altele… Dimineața însorită avea să-mi fie întunecată de bădărănia abjectă a unui angajat al SDM, una dintre firmele primăriei Timișoara, chiar în momentul în care doream să-i felicit pe muncitorii care refăceau ”zebra”.

”Zebra”, trecerea de pietoni aflată la intersecția între strada Aurel Popoviciu și bulevardul Take Ionescu era invizibilă. Norocul oamenilor cu semaforul, altfel nu ar fi fost prea clară traversarea. Dar gata! Nu este vorba despre un curs de circulație, ci despre ”inventivitatea românilor atunci când este vorba despre înjurături”, dacă ne amintim declarația lui Dominic Fritz la DIGI 24, nu cu multă vreme în urmă. ”Zebra” era în refacere, săraca, după ani de zile în care nimeni nu mai vopsea o linie, acum, în plină campanie electorală, își revenea la normalitate… Bucuroasă, fac o fotografie ”grupului organizat”. Dar ce să vezi? Unul dintre ei mă atacă verbal: ” Ce faci, bă? Nu poți fotografia fără voia mea!” Îi țin un mic discurs despre dreptul la imagine pe domeniul public, îi explic că am voie, îi mai arăt și însemnele ”Ziua de Vest”, dar asta nu a oprit efuziunea verbală a ”purtătorului de cuvânt”, care mi-a urat câteva mizerii irepetabile. Înjurăturile admirate de domnul Fritz mi s-au revărsat pe geamul deschis al mașinii. Cred că acest ”domn” ar avea un rol important în campania electorală.

Domnul Valentin Martânov, directorul SDM Timișoara, căruia i-am cerut un punct de vedere, decepționat de comportamentul angajaților, spune: ”Îmi pare rău că s-a întâmplat așa, știți, noi nu lucrăm cu profesori universitari. Nici nu știți câți oameni de pe stradă îi atacă pe angajații noștri, îi înjură. Dacă lucrează ziua, de ce ziua? Dacă lucrează noaptea, de ce noaptea? Sunt multe incidente, personal, îmi pare rău dacă s-a întâmplat așa…”.

Chiar așa a fost, deși omul din imagine are o altă părere. Aceea a lașului, altfel nu aș fi oprit mașina, pentru că nu era subiect. Dar mizeria comportamentului uman nu are scală decât dacă noi acceptăm. Nu este o scuză aceea de a nu avea studii superioare. Nu este o scuză aceea că alții îi înjură pe ”sărmanii” bădărani.

Aici este Timișoara. A fost (și) Capitală Europeană a Culturii… Vă amintiți?

Comentarii

comentarii