Acasă Actualitate Muzeul Apei, punct de atracție pe harta Timișoarei – Capitală Europeană a...

Muzeul Apei, punct de atracție pe harta Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii – foto

DISTRIBUIȚI

Uzina de Apă de pe calea Urseni din Timișoara, considerată monument de arhitectură industrială, s-a transformat într-un spectaculos muzeu în unei investiții realizate de Aquatim.

“Este contribuţia Aquatim la Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Vom include acest muzeu în circuitul turistic al oraşului. Nu sunt multe asemenea muzee în Europa. Prima Uzină de Apă de la Timişoara a fost dată în funcţiune în 1914, dar staţia de epurare era deje funcţională în 1912. Era printre primele din Europa. Iată că directivele Uniunii Europene de azi erau respectate la Timişoara la începutul secolului XX. Apa pompată din subteran era tratată pentru eliminarea fierului şi manganului. Uzina a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă şi canalizare a Timişoarei”, a spus Ilie Vlaicu, managerul companiei Aquatim.   

Uzina de Apă a funcționat cu tehnologia veche, care folosea apa din foraje, între anii 1914 –1991, trecându-se apoi la noua tehnologie, cu filtre de nisip.

Muzeul de la Uzina de Apă este în curs de finalizare. Vorbim de trei clădiri vechi: Fântâna nr.1, Stația de filtrare și Stația de pompare, cât și construcția unui pavilion nou, modern, care va găzdui găzdui evenimente, activități culturale, expoziții, lansări de carte și altele. 

„Cea mai spectaculoasă clădire pe care o deschidem este Fântâna nr.1, cunoscută multora ca OZN-ul de la Urseni. Clădirea este atipică. Nu mai există așa ceva în România. Adăpostește primele fântâni, primele foraje de apă potabilă ale orașului. Toată povestea se întâmplă sub pământ. Se coboară pe o scară spirală. Iar ce vedem la suprafață este o cupolă, o boltă și niște ferestre micuțe, rotunde care seamănă cu cele ale avioanelor sau cu ferestrele farfuriilor zburătoare. Acest aspect i-a făcut pe mulți să se gândească la OZN”, a spus Loredana Leordean, purtătorul de cuvânt de la Aquatim.

Stația de filtrare și Stația de pompare au fost, de asemenea, revitalizate în spaţii muzeale, cu păstrarea utilajelor şi instalaţiilor de tratare a apei aflate în interior, care sunt perfect conservate. Vizitatorii vor putea urma procesul tehnologic al uzinei, “drumul apei”.

S-a amenajat și parcul uzinei: s-au montat fântâni, bazine, alei și chiar un amfiteatru. Intrarea în incintă păstrează vechile porți, restaurate și ele. 

Conform celor de la Aquatim, Muzeul Apei își va deschide porțile vizitatorilor în luna martie.

Comentarii

comentarii