Acasă Cultura Muzeul de Artă expune o nouă lucrare în Galeria Mercy, sculptura „Accident”...

Muzeul de Artă expune o nouă lucrare în Galeria Mercy, sculptura „Accident” de Aurel Vlad

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 29 iunie 2022, Muzeul Național de Artă Timișoara vă prezintă, în cadrul proiectul Open View,  lucrare „Accident (Lecția de anatomie)” a artistului Aurel Vlad, continuând astfel dialogul pe care îl purtăm cu colecționarii cărora le dedicăm acest proiect. MNArT Open View este o oportunitate de accesa spațiul privat al acestor colecționari, iar prin intermediul Galeriei Mercy punem la dispoziția publicului importante opere de artă. Lucrare „Accident (Lecția de anatomie)” provine din colecția domnului Andrei Herczeg, un important susținător al artelor și inițiator al unor proiecte culturale, precum taberele de pictură organizate la Gărâna, în reședința sa, unde artiști plastici locali și internaționali animează atmosfera locului.

„O zi normală în capitală. Mulțimea de oameni grăbită să ajungă la job creează atmosfera unui furnicar. Plimbându-ne pe bulevard, ne îndreptăm privirea spre o stație de autobuz. Se aude un țipăt! Oamenii se adună în jurul bărbatului leșinat, devenind martori ai unui spectacol public morbid, asemănător disecțiilor cadavrelor din Amsterdamul secolului al XVII-lea”. Aurel Vlad, artist și academician, captează acest moment, încremenit în timp, sub forma operei de artă numită „Accident (Lecția de anatomie)”, în onoarea lui Rembrandt, care a imortalizat un alt eveniment în lucrarea sa „Lecția de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”. În trecut disecțiile cu rol educativ erau transformate în adevărate spectacole la care putea participa membrii ai intelectualității. Astfel, putem vedea conexiunea dintre aceast tip de reprezentație și evenimentul din București. Sculptura aceasta, pe care o expunem în cadrul proiectului MNArT Open View este un ecou al capodoperei maestrului olandez, adaptată stilului figurativ mai „rugged” cu influențe vernaculare și o notă ironică, care reflectă sensibilitatea artistică românească.

Aurel Vlad are un loc special în comunitatea artistică românească, fiind recunoscut la nivel internațional. Absolvent al Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu “, artistul își începe cariera artistică la finalul anilor ’80. Multidisciplinar, realizează opere de gravură și grafică, dar sculpturile se evidențiază printre creațiile sale. Conform artistului posibilitățile sunt nelimitate, însă opera este personală și reflectă caracterul creatorului. Prin creația sa, artistul dorește să relateze un adevăr al vieții. Inspirația poate veni în orice moment, analizând fragmente de tablă „veche, ruginită, plumbuită, zincată, vopsită, ruptă de pe acoperișuri”. Din aceste bucăți metalice, prise cu cositor sunt plămădite personaje unghiulare, recompuse, care păstrează spiritul materiei din care provin. În pofida caracterului utilitar al materialului din care sunt realizate sculpturile artistului, el se mulează conceptului artistului.

Comentarii

comentarii