Acasă Actualitate Muzeul Național al Banatului a inaugurat expoziția Spațiile Oravitzan

Muzeul Național al Banatului a inaugurat expoziția Spațiile Oravitzan

DISTRIBUIȚI

Inaugurarea expoziției unice Spațiile Oravitzan a trezit un interes extraordinar  iubitorilor de artă, joi, la Muzeul Național al Banatului, eveniment organizat, în colaborare cu Fundația „Oravitzan” și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului.

Moderatorul manifestării a fost Claudiu Ilaș, directorul MNaB, care a subliniat faptul că “este o mare mândrie să găzduim o asemenea expoziție la Muzeul Național al Banatului!”

Rectorul Universității de Vest Timișoara,  Marilen Pirtea, a spus: 

“Maestrul Oravitzan, ca absolvent al Universității de Vest Timișoara, se remarcă prin faptele mărețe care ne-au făcut onoare nouă, bănățenilor, și românilor în general, fiind admirat, adulat și respectat pe toate continentele.

 Cetățean de onoare al municipiului Lugoj și al municipiului Timișoara, domnul Oravitzan este decorat de președintele României, premiat la UVT. Maestrului Silviu Oravitzan vede un vis care a devenit realitate: un muzeu care nu este pentru domnia sa, ci este despre domnia sa, despre creația sa artistică, pentru noi toți și pentru generațiile viitoare”.

În discursul său, IPS Ioan a declarat:

“Eu am fost primul care am spus da, pentru a sprijini acest muzeu destinat creației maestrului Oravitzan.

Asemenea mari artiști nu se nasc chiar ușor. Am studiat operele domnului Oravitzan și viața sa și m-am întrebat cine au fost primii dascăli ai tânărului artist. M-am uitat în CV și nu prea i-am găsit.

Am mers pe firul istoriei și am văzut că primii maeștri ai artistului au fost cumintele și blândele femei creștine din satul bănățean care au tors din caierul veșniciei fir de lumină și teseau cu ele eternitatea.

Mamele și bunicile noastre nu făceau altceva la război decât să țese veșnicia cu firul de lumină, să-i facă veșmânt lui Dumnezeu.De aici maestrul Oravitzan a luat firul din caerul veșniciei și modelul universal și ancestral al crucii și le-au pus în creația sa artistică. De aici a pornit totul. Maestrul Oravitzan ia lumina taborică o metamorfează și o așază în spațiul material pe care o putem privi și o atinge cu degetul, e aceea lumină taborică sfântă care îmbracă majoritatea operelor marelui artist!”.

Silviu Oravitzan a concluzionat: 

“E o mare bucurie ca după ce expoziția a trecut prin New York, Paris, Berlin sau Viena să ajungă și la Timișoara la Muzeul Banatului unde sper să să dăinue. De fapt nu este expoziția mea, ci este și a dumneavoastră, a oamenilor locului.

Așa cum spunea părintele mitropolit, aceasta artă conține datele noastre fundamentale, conține cămășile bunicilor, țesăturile femeilor de unde am plecat și ale mamelor, țesăturile bănățenilor și ale românilor în general.

Așa că sunt foarte bucuros că aici la Timișoara, opera mea va rămâne. Mulțumesc părintelui mitropolit că fără el, probabil, nu aveam Spațiile Oravitzan. Mulțumesc conducerii județului Timiș, in special domnului Alin Nica care a înțeles importanța acestui de mers. 

La conferința de presă a avut un discurs magistral care ne-a uimit. Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc și familiei mele și tuturor bănățenilor”.

În continuarea evenimentului realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, de la ora 15:00, în Sala Revoluției a Palatului Administrativ, a avut loc o masă rotundă dedicată creației lui Silviu Oravitzan la care au participat personalități ale lumii artistice și muzeale din România și Europa.

Comentarii

comentarii