Acasă Actualitate ”Ne dăm singuri cu cazmaua-n picior”. Reacția viceprimarului Cosmin Tabără la anunțul...

”Ne dăm singuri cu cazmaua-n picior”. Reacția viceprimarului Cosmin Tabără la anunțul licitației pentru amenajarea Pădurii Verzi ca „pădure-parc”

DISTRIBUIȚI

Anunțul Primăriei Timișoara de scoatere la licitație a proiectării amenajării Pădurii Verzi ca „pădure-parc” a venit ca o surpriză neplăcută pentru cei implicați în acest proiect. Viceprimarul Cosmin Tabără susține că a aflat din presă intenția primăriei și că ”ne dăm singuri cu <<cazmaua-n picior>>”.

În iulie 2022, viceprimarul Cosmin Tabără atrăgea atenția că, din cauza lipsei de acțiune, cele 520 de hectare de pădure s-ar putea întoarce la Romsilva dacă Primăria Timișoara nu va depune până în octombrie un studiu de fundamentare încă neînceput la acel moment. Până la urmă, municipalitatea a găsit în timp record o firmă care a reușit să respecte termenul, iar studiul a primit într-un final avizul pozitiv al ministerului. Acum, după șase luni, pe 27 martie, Primăria Timișoara a scos la licitație „serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului, Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic, pentru amenajarea Pădurii Verzi ca pădure – parc”, în valoare estimată de 150.000 de lei. După ani de zile în care nu s-a făcut nimic, administrația USR se grăbește, dând un termen de doar 4 zile, respectiv 31 martie, ora 23.30, pentru depunerea ofertelor.

”Șase luni am așteptat soluții și nu s-a făcut nimic concret, iar acum se pornește o licitație pe repede înainte, fără dezbatere, fără consultări, fără etapele premergătoare necesare! Urgența este să se rezolve liniile parcelare pentru a fi incluse în proiect! Apoi trebuie reglementată situația grădinii zoologice. Nu putem trece cu vederea atât de simplu acest lucru”, spune Tabără.

Viceprimarul solicită public retragerea de la licitație a acestui caiet de sarcini până la reglementarea situației liniilor parcelare și a grădinii zoologice, dezbaterea publică a proiectului și a temei de proiectare, inclusiv cu localitățile limitrofe acesteia, chiar dacă în CF proprietar este Primăria Timișoara.

”Am mai spus care sunt soluțiile și ce trebuie făcut. Și am făcut-o în urma unor consultări avute cu specialiști de la Ministerul Mediului și Pădurilor, de la Romsilva, Direcția Silvică, Agenția pentru Mediu, Garda de Mediu, Garda Forestieră, colegii de la Mediu din PMT, Academia Română, prin academician Ioan Păun Otiman, Universitatea de Științe ale Vieții. Dacă tot facem acest proiect, militez să-l facem bine de la început până la capăt! Proiectul pentru Pădurea Verde este unul cu impact în viața noastră și a următorilor zeci, poate sute de ani. Trebuie să-l lăsăm mai departe urmașilor, mai ales în condițiile schimbărilor climaterice la care vedem că nu suntem pregătiți. Un trotuar îl refaci, o mașină o repari, dar o pădure de asemenea valoare o obții în sute de ani”, mai spune Tabără.

 

Comentarii

comentarii