Acasă Actualitate Ne fură sau nu repartitoarele de căldură?

Ne fură sau nu repartitoarele de căldură?

DISTRIBUIȚI

repartitorRepartitoarele de căldură anexate caloriferelor din multe blocuri din Timişoara au produs, de-a lungul timpului, o reducere a costurilor încălzirii pentru unele apartamente, în timp ce pentru altele preţurile au crescut.

Cel mai mare avantaj este faptul că vara nu mai plătim căldură. În anul 2014, la aproape 8 ani de la obligativitatea montării, mai sunt repartitoarele utile?

Ce spune Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT)?

“Se spune că de când au fost montate repartitoarele de costuri la căldură plătim mai mult. Nu este adevărat. La toate blocurile unde sunt puse repartitoare, factura generală scade. Mulţi locatari închid aceste aparate când sunt plecaţi de acasă şi scade consumul pe condominiu. Repartiţia pe apartamente a costurilor diferă şi se face în funcţie de numărul de unităţile ce sunt pe fiecare calorifer. Or, dacă tu ai închis aparatul şi ai unităţi zero, e clar că şi consumul e zero. Asemenea repartitoare există în multe ţări din Europa şi funcţionează cu succes, de peste cincizeci de ani. Problema la noi ţine de legislaţie, fiindcă nu e făcută cum trebuie”, a explicat ing. Petru Olariu, preşedintele FALT.

APCR spune nu repartitoarelor de căldură?

Pe de altă parte, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR) spune “NU!” repartitoarelor de căldură din apartamentele românilor, fiindcă acestea determină o creştere a facturilor.
Cauzele? Repartitoarele de costuri au erori foarte mari, până la 24%, recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală.
APCR susţine că repartitoarele nu sunt supuse controlului metrologic al statului. Explicaţia instituţiilor statului este că furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică, adică cele de branşament. Între locatarii unui imobil de tip condominiu, repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte.
“Toate aceste motive, dar şi multe altele ne fac să afirmăm că repartitoarele determină costuri nereale, pe care suntem obligaţi să le suportăm, desi nu este normal. Plătim cât consumăm? Evident, nu! Acesta este motivul pentru care noi spunem nu repartitoarelor de căldură”, a precizat Costel Stanciu, preşedinte APC România .

Comentarii

comentarii