Acasă Actualitate Nemţii sprijină agricultorii români pentru consolidarea reţelei de informaţii contabile agricole

Nemţii sprijină agricultorii români pentru consolidarea reţelei de informaţii contabile agricole

DISTRIBUIȚI

În data de 18 iunie, în cadrul Proiectului PHARE de înfrăţire instituţională „Sprijin pentru Consolidarea Reţelei de Informaţii Contabile Agricole”, a avut loc seminarul final pentru evaluarea rezultatelor proiectului.
Acest proiect s-a derulat pe o perioadă de 9 luni, iar bugetul alocat este de 256.000 euro, din care 20.000 euro reprezintă contribuţia naţională.
Obiectivul general al proiectului a fost consolidarea sistemului RICA din România, conform cerinţelor comunitare, realizându-se prin parteneriatul cu Ministerul Federal al Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor din Germania.
La seminar au participat reprezentanţi de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, de la centrele regionale RICA, precum şi de la Institutul Naţional de Statistică şi Institutul de Economie Agrară al Academiei Române, care au putut să se informeze asupra modului de organizare şi funcţionare a sistemului RICA în alte state membre, respectiv Italia, Polonia, Franţa şi Germania.
Experţii din cadrul MAPDR au prezentat sistemul RICA din România, identificând aspectele ce necesită, în viitor, a fi consolidate şi dezvoltate. Toate prezentările din cadrul seminarului au fost deosebit de utile şi au provocat multe discuţii şi comentarii interesante din partea participanţilor.
Partea română a subliniat necesitatea sistemului RICA, atât pentru colectarea datelor şi transmiterea acestora la Comisia Europeană, cât şi pentru fundamentarea deciziilor în elaborarea politicilor agricole de către MAPDR şi utilizarea acestora de către fermieri în managementul exploataţiei.
Şeful de proiect din Germania, dl. Mayer RAINER, a prezentat activităţile proiectului care au dus la consolidarea departamentului RICA din cadrul MAPDR:
1. îmbunătăţirea procedurilor pentru elaborarea planului de selecţie pe diferite tipuri de ferme şi dimensiune economică; 2. elaborarea chestionarului RICA 2008. 3. simularea metodelor de analiză economică şi a rezultatelor standard pentru cele 1000 de exploataţii transmise la CE.
Relaţiile de „înfrăţire” realizate în cadrul proiectului vor continua şi în viitor, astfel încât experţii romani implicaţi în RICA, permanent, vor găsi colaborare şi sprijin din partea experţilor UE.

Comentarii

comentarii