Acasă Actualitate Neputința administrației Fritz. Contract nou pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin,...

Neputința administrației Fritz. Contract nou pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin, la 18 luni de la data când lucrările trebuiau finalizate

DISTRIBUIȚI

Proiectul de transformare a Turnului de Apă din Iosefin  în centru cultural și turistic va fi reluat în această lună, la un an și jumătate de la termenul de finalizare a lucrărilor.

Turnul de Apă din Iosefin este unul dintre obiectivele de infrastructură culturală care ar fi trebuit inaugurat în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei. Administrația Fritz n-a fost în stare să ducă la bun sfârșit nici acest proiect. Contractul de execuție pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural a fost semnat în octombrie 2021, cu un termen de 15 luni. Adică, februarie 2023. Doar că exact în februarie 2023 lucrările au fost sistate, pentru mai multe clarificări solicitate de antreprenor. Până în mai 2023 s-a încercat găsirea unor soluții care să mulțumească părțile implicate. Nu s-a reușit, astfel că, în iunie 2023, contractul de execuție a fost reziliat.

În septembrie 2023, viceprimarul Lațcău declara că: “primăria deja a contractat o expertiză tehnică, prin care să constatam exact stadiul lucrărilor puse în operă (…) vom avea probabil la mijlocul lunii septembrie un status actualizat cu ce a fost pus în operă si o expertiza finalizată, iar după acel moment vom relicita practic actualizarea lucrărilor și execuția. Eu mă aștept la sfârșitul lui septembrie să avem aceasta relicitare pe SEAP.”

Opt luni mai târziu, adică la un an de la data la care lucrările ar fi trebui să fie gata, s-a votat în consiliul local „modificarea HCLMT nr. 303/31.07.2020 privind aprobarea cererii de finanțare pentru proiectul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu» și a cheltuielilor aferente, cu modificările și completările ulterioare”.

În martie 2024, pe SEAP a fost publicat contractul de lucrări „rest de executat” aferente obiectivului de investiții „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, pentru găsirea unui executant pentru lucrările rămase neefectuate în urma contractului precedent, ulterior reziliat după ce primăria și firma respectivă nu s-au înțeles, iar cea din urmă nu și-a mai făcut treaba. Suma alocată este de 9,15 milioane de lei, de această dată fără finanțarea nerambursabilă de care proiectul beneficia, suma fiind pierdută.

Acum, în iunie 2024, noul constructor, desemnat prin licitație, este Alex-Dia Construct, care are un termen de 6 luni pentru execuția lucrărilor în valoare de peste 7,6 milioane de lei.

Contractul pentru execuția investiției implică  renovări interioare și exterioare, inclusiv amenajarea unei cafenele și a unei săli de expoziții.

Obiectivul “Refuncționalizare Turnul de Apă din Iosefin” constă în transformarea acestuia într-un centru cultural și turistic remarcabil, oferind comunității din cartier acces la o varietate de evenimente culturale. În plus, la 45 de metri înălțime, va fi amenajat un punct de belvedere, oferind atât timișorenilor, cât și turiștilor o perspectivă panoramică asupra cartierului istoric și a canalului Bega.

Comentarii

comentarii