Acasă Actualitate Neștiutorii din Piața Mărăști – Foto

Neștiutorii din Piața Mărăști – Foto

1552
DISTRIBUIȚI

”Bună dimineaţa, Timişoara!” De fapt, ar trebui să spun ”bună dimineaţa” pentru muncitorii din Timişoara.

Astăzi, 4 septembrie, am trecut pe la Piaţa Mărăşti, unde circulaţia era sufocantă. Muncitorii, la ora 11, îşi savurează cafeaua, îşi fumează prima ţigară, vorbesc despre seara trecută. Chiar dacă circulaţia este oprită, unele autoturisme şi mijloacele de transport trebuie să treacă pe acolo, aşadar se aglomerează. Am avut „onoarea” de a sta de vorbă cu doi muncitori, le-am adresat câteva întrebări, la care orice cetăţean ar fi bucuros să primească un răspuns. Din păcate, nu am avut succes, aceşti muncitori nu au ştiut să îmi răspundă concret la nici măcar o întrebare. Cel mai mare interes al meu a fost să aflu când se va termina tot haosul acela, din Piaţa Mărăşti, dar nu am aflat nimic. Spre surprinderea mea răspunsul lor a fost că ei „lucrează din greu”, după cum îmi spunea domnul care proptea lopata. Am văzut cel puţin 30 de muncitori, care se presupune că ar trebui să lucreze, dar nu e deloc aşa. Ei îşi alcătuiesc grupuri mici, îşi aleg o lopată şi o proptesc, fiindcă nu au unde să se aşeze şi din când în când o mai folosesc şi la lucruri serioase, dar aşa ceva mai rar vezi. Cea mai mare problemă este că Piaţa Mărăşti, mai bine zis acea zonă, are o multitudine de drumuri principale, pe care într-o zi trec mii de maşini, iar aceste autoturisme sunt obligate să îşi găsească un alt drum. Asta înseamnă că oraşul se aglomerează şi mai mult, mai ales în orele de vârf, iar muncitorilor nu le pasă deloc de această situaţie. Într-adevăr, sunt câţiva muncitori care lucrează, dar şi aceştia învârt numai de volan; am văzut maşini de lucru, dar să fim serioşi (!), niciun om nu face efort mare pentru a roti un volan şi pentru a apăsa pe o pedală. Ştiu că de aceste utilaje e cea mai mare nevoie, dar şi de mâna muncitorului este nevoie; să lase lopata din mână şi să se pună pe treabă, fiindcă altfel nu se înaintează cu şantierul.

O altă curiozitate de-a mea: dacă nu e nevoie de acei 30 de muncitori, de ce sunt acolo? Pentru că în răstimpul petrecut acolo, pot spune că 10 muncitori au făcut ceva. Iar dacă se folosesc acele utilaje, de ce mai e nevoie de prezenţa a 30 de muncitori?

Problema, în Piaţa Mărăşti, nu sunt doar muncitorii; am trecut şi pe lângă un poliţist care părea foarte somnoros şi plictisit în timp ce circulaţia şi aglomeraţia din acea zonă creştea. El era pus acolo să ajute la fluidizarea traficului şi să-i îndrume pe cei „pierduţi” în trafic, dar acest lucru nu s-a văzut. Am remarcat autoturisme intrând pe contra sens, o aglomeraţie infernală, haos total, dar domnul poliţist nici nu s-a clintit din loc. Cred că se circula exact la fel şi fără el.

Dragi timişoreni, din câte minuni am văzut astăzi, îmi pare foarte rău să o spun, dar o să mai staţi zile bune în trafic şi o să pierdeţi ore multe ascultând radioul din maşină, fiindcă aceşti muncitori nu au de gând să-şi termine treaba în viitorul apropiat.

Comentarii

comentarii