Acasă Politica Nica ar rămâne președinte interimar și la PNL Timișoara, până la organizarea...

Nica ar rămâne președinte interimar și la PNL Timișoara, până la organizarea noilor alegeri. Concluziile BPJ Timiș după scandalul de sâmbătă

DISTRIBUIȚI

În seara zilei de marți, 6 iulie, Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Timiș s-a întrunit pentru a discuta scandalul de sâmbătă de la alegerile interne pentru organizația municipală Timișoara. S-au luat și primele măsuri în cazul celor socotiți drept cei care au premeditat incidentele, Raul Ambruș, Claudiu Chira, Liviu Cocean și Cătălin Iapă. A fost numită și o nouă formulă de conducere pentru PNL Timișoara, tot cu Alin Nica în frunte, dar cu alți membri ai BPL. În paralel, Ambruș și echipa sa consideră că alegerile au fost corecte. Cel mai probabil, se așteaptă o decizie de la București care să stabilească cine are dreptate.

Conform unui comunicat de presă trimis de Biroul de Presă al PNL Timiș, grupul care a pornit scandalul a fost coordonat de Raul Ambruș, Claudiu Chira, Liviu Cocean și Cătălin Iapă, primul fiind și unul dintre cei doi candidați la președinția filialei. Alegerile s-ar fi încheiat atunci când a fost semnată decizia de amânare, transmit reprezentanții PNL Timiș. În schimb, scrutinul care a continuat ar fi nestatutar, fiind folosite inclusiv buletinele de vot anulate prin aceeași decizie. Dintre cei patru amintiți, afectat de primele măsuri va fi doar Chira, care nu se va mai regăsi în conducerea PNL Dumbrăvița.

Cine rămâne totuși în conducerea PNL Timișoara? A fost dizolvat biroul municipal, însă nu cel dat de votul continuat sâmbătă, ci cel din formula anterioară. Președintele organizației va fi, momentan, tot Alin Nica, cel care ocupa această poziție ca interimar și înainte de alegerile de sâmbătă. În Biroul Politic Local au fost numiți Octavian Crețu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest Timișoara, dar și Viorel Coifan și Ovidiu Drăgănescu, ambii foști președinți ai filialei județene. Aceștia vor trebui acum să reia organizarea alegerilor.

Redăm comunicatul de presă al PNL Timiș în care se prezintă desfășurarea evenimentelor de sâmbătă și măsurile dispuse marți de BPJ:

„Marți seara, s-a întrunit Biroul Permanent Județean interimar al PNL Timiș pentru a analiza și a decide cu privire la situația creată în jurul alegerilor de la PNL Timișoara. După prezentarea argumentată a succesiunii de acțiuni, s-au concluzionat următoarele:

Scandalul provocat de grupul coordonat de Raul Ambruș, Claudiu Chira, Liviu Cocean și Cătălin Iapă a fost unul premeditat, Raul Ambruș fiind informat asupra persoanelor care nu au drept de vot. Acesta a avut acces la convocator și i s-au adus la cunoștință motivele statutare pentru care persoanele în cauză nu își pot exprima opțiunea în mod legitim. Candidatul Raul Ambruș a fost reprezentat în Comisia de organizare și desfășurare a alegerilor de către Claudiu Chira și Liviu Cocean deci a avut acces atât la informații, cât și la deciziile luate. Dacă ar fi existat îndoieli legitime cu privire la convocator, persoanele în cauză ar fi trebuit să depună contestație, nu să instige la violență.

Persoane fără drept de vot au fost mobilizate de către grupul lui Raul Ambruș în vederea pătrunderii  în sala unde începuse conferința de alegeri cu scopul de a crea confuzie și a periclita procesul corect de votare. Persoanele care au intrat în sală au creat un climat conflictual și au insistat să voteze, fapt care a impus amânarea alegerilor.

Din punct de vedere tehnic, alegerile au fost organizate corespunzător, nu au fost identificate deficiențe sau greșeli ale Comisiei de organizare și desfășurare a alegerilor. Locația inițială – Grădina de Vară a fost schimbată cu sala Filarmonicii deoarece condițiile meteo nu permiteau desfășurarea evenimentului  în aer liber. Toate persoanele cu drept de vot au fost anunțate, iar pentru acestea, accesul în sală s-a făcut cu ușurință. În ploaie, în fața clădirii, au staționat persoane fără drept de vot care au venit instigate de grupul lui Raul Ambruș și cărora nu li se putea permite accesul în incintă.

Presupusele alegeri de PNL Timișoara nu au existat din punct de vedere statutar, deci ele nu pot fi nici validate, nici invalidate. Comisia de arbitraj de la București nu are asupra a ce să se pronunțe deoarece alegerile nu au avut loc.

Din punct de vedere tehnic, statutar, ședința CCL a fost închisă oficial de președintele BPL Timișoara, în baza deciziei CODA nr 3 din 3 iulie. Prin respectiva decizie s-au amânat alegerile și s-au anulat buletinele de vot tipărite în acest sens. Tot ce s-a desfășurat după momentul anunțului președintelui BPL, care este și președinte BPJ, nu mai este considerat CCL, ci doar un grup de oameni adunați într-o sală. Tot ce s-a votat după momentul anunțului președintelui BPL nu este valid. Menționăm de asemenea că persoanele care au intrat cu forța în sală nu s-au legitimat, deci nu poate fi certificată nici măcar calitatea de membru PNL, cu atât mai puțin dreptul de vot.

În baza celor enumerate mai sus, în cadrul BPJ interimar al PNL Timiș, a fost votată dizolvarea Biroului Permanent Local Interimar al PNL Timișoara și s-a ales o nouă componență care include două personalități din mediul universitar, reprezentative pentru orașul Timișoara: Octavian Crețu – rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și Marilen Pirtea – rector al Universității de Vest Timișoara.  Noul BPL interimar se bucură și de figuri marcante al Partidului Național Liberal, foști președinți ai PNL Timiș: Viorel Coifan și Ovidiu Drăgănescu, experiența acestuia din urmă fiind chiar și la nivel național, unde a ocupat funcția de secretar general al PNL pe țară. Președinte interimar la Timișoara a rămas Alin Nica.

Noul BPL interimar are ca principale atribuții organizarea alegerilor la municipiu și cercetarea și sancționarea faptelor acelor membri care au încălcat statutul și care, prin acțiunile lor, continuă să afecteze reputația PNL.

În cadrul aceleiași ședințe a BPJ interimar de marți seara, a fost schimbat Claudiu Chira de la conducerea organizației PNL Dumbrăvița”.

Comentarii

comentarii