Acasă Actualitate Nica și Pirtea cer de la București accelerarea campaniei de vaccinare și...

Nica și Pirtea cer de la București accelerarea campaniei de vaccinare și măsuri pentru mediul economic, nu „carantină impusă”. CJT nu exclude atacarea în instanță a ordinului lui Arafat

DISTRIBUIȚI

Luni dimineață, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și președintele interimar al PNL Timiș, a organizat o conferință de presă ad-hoc, după ce duminică seară, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență a semnat ordinul de prelungire a carantinei pentru Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda. Asta după ce sâmbătă 20 dintre cei 38 de membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au votat pentru prelungirea măsurii, după cum a recomandat DSP Timiș, dar fiind necesare două treimi din voturi, nu s-a realizat cvorumul.  

La declarațiile de presă de luni, a fost invitat și Marilen Pirtea, deputatut PNL de Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara. Dacă Nica a vorbit despre „abuzul” pe care l-a comis Arafat și măsurile sanitare care puteau fi impuse, Pirtea, fiind de aceeași părere cu președintele PNL Timiș, a precizat și ce măsuri economice puteau fi luate. Liberalii timișeni și-ar fi trimis recomandările și Ministerului Sănătății, însă, până acum, nu au purtat discuții și cu premierul Florin Cîțu. Pe de altă parte, președintele CJT nu exlude atacarea în instanță a ordinului șefului DSU.

„Faptul că această carantină a fost prelungită de către secretarul de stat Arafat – în mod abuziv aș spune eu, pentru că nu am văzut temeiul juridic care îi permite acest lucru – reprezintă pentru noi, timișorenii și timișenii, o palrmă peste obraz. Această carantină formală, am văzut cu toții, nu și-a aratăt efectele. Atâta timp cât nimic în viața noastră nu se schimbă, cât lucrurile merg înainte în același mod, nu se va schimba nimic. Măcar să fi făcut carantina așa cum scrie la carte. În aceste ultime două săptămâni au chinuit peste 400.000 de oameni nejustificat și abuziv. Au chinuit zeci, sute și mii de firme care fie și-au închis activitatea, fie au avut probleme în activitatea curentă. Presiunea pe spitale și ATI nu s-a disipat, dimpotrivă, a crescut. Acest lucru s-a întâmplat pentru că autoritățile care trebuiau să ia măsuri au fost autiste la măsurile pe care eu le-am făcut încă din capul locului”, a declarat Nica.

În acest sens, Alin Nica dat patru direcții de acțiune care ar fi mai recomandabile decât carantina: intensificarea campaniei de vaccinare, dispunerea forțelor de ordine unde este într-adevăr nevoie, mărirea numărului de paturi ATI și măsurile economice de ajutorare a mediului privat afectat.

În legătura cu prima, Nica propune înființarea mai multor centre non-stop de vaccinare, după modelul de la Spitalul Județean Timișoara, implicarea medicilor de familie sau înființarea unor centre drive-through. Forțele de ordine, propune liberalul, ar trebuie să fie dispuse în locurile aglomerate, nu să verifice hârtii la intrările în oraș. În legătură cu paturile ATI, Nica amintește că unitatea mobilă de la Spitalul Municipal rămâne nefuncțională. De menționat că, nu demult, reprezentanții DSP Timiș transmiteau că aceasta nu este funcțională la temperaturi scăzute. „Cred, pentru că suntem noi bănățenii oameni toleranți, făcând lucrurile cu vorba bună să este mai bine. Dacă nu, să se dea amenzi”, concluziona acesta.

Despre măsurile economice a vorbit Pirtea. Pirtea: „O a patra direcție este una care vizează măsuri economice. Într-o vizită la Timișoara, prim-ministrul Cîțu, atunci ministru al finanțelor, spunea că cele mai importante opinii trebuie să vină dinspre mediul economic”.

De pe lista măsurilor care au fost deja sau urmează să fie trimise prim-ministrului, deputatul a amintit: reducerea TVA de la 9% la 5% pentru livrările de alimente, scutire de impozite pe active pentru afacerile afectate direct – din domenii precum HoReCa, sport și cultură – , reducere cu 50% la impozitele pe clădirile cu alt scop decât locativ, rambursarea a TVA-ului și altor beneficii pentru patroni, granturi pentru capitalul de lucru pe 2021, granturi de investiții pentru IMM-uri, reluarea discuțiilor cu domeniul bancar pentru amânarea ratelor de credite pentru firmele din HoReCa, scuturi de impozite de stat pe perioada carantinei, suspendarea executărilor silite până în 2021, simplificarea deductibilității pentru cercetare, dezvoltare și inovare, contribuții sociale reduse sau eliminate pentru angajații din HoReCa în funcție de perioada în care activitatea a fost afectată, prelungirea măsurilor de șomaj tehnic și kurzarbeit, un „salariu minim sectorial” de 3.500 de lei în HoReCa, invitarea organizațiilor din HoReCa la luarea deciziilor, iar, după pandemie, închiderea supermarketurilor duminica și după ora 18.00, promovarea brandurilor locale și alte reduceri de taxe.

Întrebat despre ce poate face în legătură cu ordinul lui Arafat, Nica spune că la Consiliul Județean Timiș este luată în calcul inclusiv atacarea în instanță a acestui ordin. „M-am uitat pe acest ordin, acolo unde trebuie trecut acel temei (în baza căruia a fost impusă carantina – n.r.), nu am găsit niciunul. În lege scrie că decizia de punere în carantină se ia de la nivel național, în baza deciziei CJSU”.

Nica susține că știe luările de poziție ale colegilor liberali din guvern. Nu este de acord cu ministrul de Interne, Lucian Bode, care vorbea despre o „hotărâre de guvern pentru Timișoara”, dar laudă vorbele premierului Cîțu care spunea că deciziile trebuie luate, în continuare, la nivel local. Tocmai de aceea îl contrazice pe Fritz care susține, în continuare, că liberalii „acționează politic”.

Comentarii

comentarii