Acasă Actualitate Nicodim Bulzesc va deveni emisar european

Nicodim Bulzesc va deveni emisar european

DISTRIBUIȚI

“Postul pe care l-am obţinut este profesional, este ceea ce mi se potriveşte şi este ceea ce mă condamnă la performanţă”
Timişeanul Nicodim Bulzesc este la sfârşitul mandatului de europarlamentar. Acesta nu va continua pe acelaşi drum, cel de europarlamentar, ci va deveni emisar european.

De la parlamentar la emisar european. Cum de aţi ajuns în această ipostază?

Spre surprinderea mea, a trebuit să iau o decizie capitală.
Am avut o prestaţie, zic eu, bună, evaluată de instituţii independente în Parlamentul European.
În vederea viitorului mandat, am avut tot felul de recomandări de la şefi de comisii la care am lucrat.
Şeful comisiei de cultură şi educaţie, şeful comisiei de mediu şi sănătate publică.
Am avut o recomandare expresă chiar şi de la doamna Emma Nicholson, care a trimis-o domnului prim-ministru, pentru ca să fiu cuprins în lista candidaţilor pentru viitorul Parlament European.
Am văzut că recomandările din Parlamentul European nu au nici o valoare în România şi atunci m-am îndreptat spre Europa.
Am zis – dacă România consideră că investiţia în mandatul meu nu are nici o valoare şi nu poate fi exploatată, atunci mă îndrept spre Uniunea Europeană, unde contează doar performanţa.
Am văzut că listele iau forma finală şi nu am găsit înţelegere pentru un loc eligibil, nu un loc oarecare (pentru că un loc oarecare era până la locul 45).
Ceilalţi cu prestaţii bune, zic eu, au fost disipaţi pe această listă, lista făcându-se după anumite criterii, pe care eu nu le-am înţeles.
În acest moment, am zis, probabil că undeva va fi luată în considerare şi performanţa. Eu din, câte mi-am dat seama, am făcut câteva lucruri care au rămas în Parlamentul European.
Cel puţin rapoartele pe învăţământ. În momentul acesta, am apelat la Comisia Europeană şi când au văzut CV-ul meu, prestaţia mea în parlament, mi-au dat două oferte în domeniul în care am performat.
Două oferte în cadrul Comisiei Europene, în legătură cu comisiile Parlamentului European, dintre care un post de emisar european pe problema Balcanilor.
Nu este un post politic, nu trebuie să fac aici politică, ci trebuie să fac doar politica Europei şi politica României.

Dar puteţi rămâne în continuare om politic?

Sunt om politic, sunt membru al Partidului Democrat Liberal.
Nu trebuie să renunţ, nu este un statut de incompatibilitate. Sunt extraordinar de fericit pentru că această nouă provocare este unică în viaţa mea şi este ceea ce n-am gândit.
Am ajuns în această situaţie: să investighez alte oportunităţi şi aceste oportunităţi sunt mult mai stabile, mult mai bune, mult mai aproape de sufletul meu şi de pregătirea mea.

Care au fost motivele pentru care nu aţi mai intrat pe lista PD-L?

În cadrul partidului există competiţie. Competiţia are anumite reguli scrise şi anumite reguli nescrise. Eu am cunoscut regulile scrise şi am intrat în această competiţie conform grilei, conform instrucţiunilor primite pentru evaluare şi surpriza mea a fost că prioritare au fost regulile nescrise.
Regulile nescrise au învins, eu primind o promisiune că voi fi cuprins pe lista naţională, deoarece reprezint o comunitate destul de numeroasă din ţară.
Având recomandări de la toate aceste comunităţi neoprotestante din ţară şi crezând că voi reprezenta pe ţară aceste comunităţi, nu am insistat prea mult în cadrul filialei, dorind să las această posibilitate, ca şi filiala PD-L Timiş să poată să-şi trimită cel puţin un reprezentant în Parlamentul European, pentru că la prima candidatură eu am ocupat acest loc, cu toate că aparţin tuturor regiunilor din ţară.
În urma acestei înţelegeri iniţiale am optat pentru lista naţională şi, în final, lista naţională s-a închis fără să ţină cont de acest amănunt. Timişul a rămas, din păcate, fără un reprezentant în Parlamentul European, pentru că, zic eu, partidul are o doctrină bună, dar strategiile mai trebuie puţin prelucrate.
PD-L nu are nici o vină în această conjunctură. Eu am un dicton pe care l-am învăţat şi cred că este adevărat: “Dacă ai fost învins, continuă, dacă ai câştigat, continuă”.
În ambele situaţii, eu continui şi cred că din această conjunctură am ieşit mai întărit şi postul pe care l-am obţinut este profesional, este ceea ce mi se potriveşte şi este ceea ce mă condamnă la performanţă.
Va fi un post mai diversificat. Va fi o activitate nu doar în cadrul unui birou, ci va fi o activitate în ţările din Uniunea Europeană. Va trebui să înţeleg mai mult mecanismul care funcţionează în fiecare ţară.
Este o nouă provocare.

Ce veţi face din poziţia aceasta, de emisar european?

Nu demult am fost raportor pe problemele de mediu în Macedonia, împreună cu coordonatorul Comisiei de Mediu din parlament.
Raportul pe care l-am făcut pentru accederea Macedoniei în Uniunea Europeană a fost apreciat de parlament şi Comisia Europeană şi, din acel moment, am o legătură strânsă cu minştrii din Macedonia, urmează Croaţia, apoi există câteva legături cu Ucraina, Georgia – ţări care sunt în faza de a accede în structurile NATO şi evaluările pentru aceste ţări se fac tot din partea Comisiei Europene.
Voi superviza activităţi post-integrare în Bulgaria, România şi apoi posibile ţări care au făcut cerere de pre-aderare. Voi analiza aceste probleme. E o problematică complexă.
Am văzut tematica a ceea ce va trebui să fac. Primesc o temă în această ipostază pe care o am şi tema trebuie dusă până la capăt şi prezentat un raport credibil Comisiei Europene şi instituţiilor europene.

Când veţi începe acest nou job?

Mandatul meu de europarlamentar sfârşeşte pe 31 iulie.
Am o perioadă în care trebuie să-mi rezolv anumite chestiuni administrative, transferul de la parlament la cealaltă instituţie europeană. Mandatul meu începe de la 1 septembrie şi este pe cinci ani de zile.

După aceşti cinci ani, v-aţi gândit să reveniţi în postura de parlamentar european?

Nu. Mai am o altă opţiune, opţiunea diplomaţiei.
Europarlamentarii au intrat într-un aşa-zis corp al diplomaţilor români.
Am acest statut de diplomat şi cred că, cu timpul, diplomaţia mă va face să fructific tot ceea ce am acumulat până acum.
Această legătură permanentă cu diplomaţia mă va face să încerc.
Dacă Dumnezeu îmi va îngădui, adică îmi va prelungi viaţa şi-mi va da sănătate până voi ajunge şi în diplomaţie ca să pot să reprezint România şi să pot să fiu de folos celor ce m-au format…

Comentarii

comentarii