Acasă Administraţie Nicolae Moţ, fermier din Sânnicolau Mare: „Porumbul e fabulos în Timiş!”

Nicolae Moţ, fermier din Sânnicolau Mare: „Porumbul e fabulos în Timiş!”

431
DISTRIBUIȚI

porumb timis

Dacă recolta la grâu este distrusă din cauza ploilor, în funcţie de zonă, chiar până la 50%, floarea soarelui şi porumbul au atins faze înalte de dezvoltare în Timiş, în 2014.

La grâu, unii fermieri susţin că au pierderi de 15-20%, alţii mult mai mari, până la 50%.

„Dacă anul trecut am scos 7.000 kg la hectar, anul acesta, am 5.500. Automat, la 200 de hectare, am 300 de tone mai puţin. Şi calitatea a mai scăzut. Anul acesta, a fost o aşa mare cantitate de apă, încât nu au putut intra în câmp. Din fericire, eu am reuşit să termin de secerat”, spune un fermier din Igriş.

„Acum şi pânza freatică a crescut. Pe 30 de hectare de rapiţă, nu am putut intra să le recoltez. În schimb, porumbul e fabulos în 2014. Îi merge ca la mumă-sa la sân, să spun aşa, dar floarea soarelui aşteaptă să se îmbolnăvească, din exces de umiditate. Pericolul cel mare este toamna să fie tot aşa de ploioasă, cum a fost vara”, spune Nicolae Moţ din Sânnicolau Mare.

Phoma şi phomopsisul, rugina neagră, putregaiul pălăriilor, făinarea sau alternarioza – sunt câteva dintre bolile florii soarelui care vor face ravagii în culturile din Timiş, în 2014, din cauza ploilor excesive. Fermierii susţin că nu mai e nimic de făcut. Totul este prea târziu. Nu se mai pot face tratamente.

Comentarii

comentarii