Acasă Actualitate Nicolae Robu a fost pus sub acuzare de DNA într-un dosar cu...

Nicolae Robu a fost pus sub acuzare de DNA într-un dosar cu fonduri europene. Ce spune primarul.

2652
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu este anchetat penal de DNA Timișoara în dosarul reabilitării termice a blocurilor. Nicolae Robu, primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș, a fost vineri, la ora 10:00, la sediul DNA Timișoara unde a fost citat în calitate de suspect, fiind cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obținerea de fonduri europene, fals și uz de fals. Întrebat de jurnaliști care a fost cauza pentru care a ajuns la DNA, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a părut surprins și a spus că nu cunoaște motivul pentru care a fost citat.

”Nu știu. Să vedem. În nicun caz nu am griji. Eu nu am nimic să îmi reproșez în cazul anvelopării blocurilor. Eu știu că totul a fost legal. Ce au făcut alții nu pot eu să vă spun”, a declarat Robu.

Primarul a stat în sediul DNA mai puțin de 30 de minute.

Joi, la DNA Timişoara au fost audiaţi şi viceprimarul Dan Diaconu (PNL) şi directorul Direcţiei Edilitare din Primărie, Culiţă Chiş.

Nicolae Robu a fost citat în calitate de suspect, fiind cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obținerea de fonduri europene, fals și uz de fals.

Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei și liderul PNL Timișoara, și Culiță Chiș, directorul Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, au fost puși oficial sub acuzare, fiind cercetați penal în calitate de suspecți.

Cristian Palade, membru PNL, patronul firmei Proiect C&A SRL și rudă prin alianță cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a reclamat faptul că a lucrat pentru proiectele tehnice necesare pentru depunerea documentelor ca municipalitatea să obțină finanțări din fonduri europene încă din noiembrie 2012, deși a fost desemnat oficial câștigător al licitației de abia în 14 ianuarie 2013.

Contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare termică a 65 de blocuri – vizat de anchetă – .a fost semnat de Primăria Timişoar  în 2013 cu firma Proiect C&A SRL, deţinută de Cristian Palade. Ulterior, Palade a reclamat că trebuie să execute lucrări în valoare mult mai mare, în baza unui contract generic de 15.000 de euro şi a refuzat să mai semneze devize, contractul cu Primăria Timişoara fiindu-i reziliat. Proiectele au fost depuse apoi de Primăria Timişoara la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, fiind obţinute fonduri europene de zece milioane de euro pentru reabilitarea termică a celor 65 de blocuri. Între Primărie şi Cristian Palade a fost şi un proces, după ce acesta din urmă a dat în judecată autoritatea locală.

Ce spune primarul despre vizita la DNA

”Astăzi am fost chemat la DNA pt a mi se aduce la cunoștință că am calitatea de suspect (conform noului Cod Penal calitatea de suspect nu mai există, ci doar cea de învinuit, n.r.) într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri pe fonduri europene. Așadar, calitatea se SUSPECT, nu aceea de PUS SUB ACUZARE, cum intoxică unii.

Ce pot spune este că N-AM NICIO NELINIȘTE în ceea ce mă privește, pt că n-am făcut personal nicio ilegalitate și nici n-am cerut altora să facă, nici pe această speță, nici pe altele. Dimpotrivă, mereu le cer tuturor colaboratorilor să respecte cu sfințenie legea. Eu sunt implicat în această speță:

1). o dată prin refuzul de a satisface pretențiile proiectantului de a i se plăti sume peste valoarea contractului de achiziție -15.000 euro-, încheiat prin atribuire directă în baza și în limitele legii achizițiilor publice -deci: cu plafon la 15.000 euro, ridicat ulterior la 30.000 euro-, pretenții rezultate în urma re-evaluării de către el a valorii muncii lui, refuz suspectat de abuz în serviciu în dauna firmei în cauză

2). a doua oară prin faptul că am semnat declarațiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene că toate documentele conexe cererii de finanțare sunt legale -lucru asupra căruia eu am primit toate garanțiile de la aparatul de specialitate-, în condițiile în care există suspiciuni că s-ar fi comis de către anumite persoane falsuri etc. Evident, n-am avut știre de așa ceva!

Firesc, îmi voi susține nevinovăția când voi fi chemat să dau declarații, eu prin tot ce am făcut acționând cu bună credință, cu convingerea că tot ce se întâmplă este legal, că fac o faptă bună, aducând României, Timișoarei, unui număr mare de familii, până la urmă -dacă îmi amintesc bine, 1.500!-, milioane de euro din fondurile europene nerambursabile.

Iată, dacă tradiția în România este să se dea bani peste cât este meritat către firme ale unor membri din același partid cu decidenții, eu sunt acuzat că am dat prea puțin, că N-AM VRUT SĂ PLĂTESC NICIUN LEU ÎN PLUS PESTE CÂT PREVEDE CONTRACTUL! (proiectantul era membru important al PNL Timiș, cu activitate în Secretariatul General).

În fine, țin să declar că eu iau ca pe ceva normal că sunt audiat, că, având semnătură pe niște documente care girează documente asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate -fals etc.-, mă fac suspect și am încredere că procurorul de caz va face lumină în ceea ce ne privește pe fiecare din cei implicați. Am încredere în colegii mei, altfel nu i-aș fi acceptat ca și colaboratori, dar de garantat EU NU GARANTEZ DECÂT PENTRU MINE! Este un principiu de viață al meu, la care am ajuns după circa 50 de ani de experiență”, spune Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii