Acasă Actualitate Nicolae Robu demască, cu cifre, manipularea grosolană a primarului Fritz –...

Nicolae Robu demască, cu cifre, manipularea grosolană a primarului Fritz – video

DISTRIBUIȚI

        Nicolae Robu, fostul și, posibil, viitorul primar al Timișoarei a realizat o analiză bazată pe cifre a contraperformanțelor actualului primar Dominic Fritz. Datele concrete, bazate pe rapoarte publice, arată o creștere a datoriilor și pierderilor societăților aflate în subordinea Primăriei Timișoara. Singurul lucru cu care se poate lăuda, și o face de zor, primarul Fritz, este situația investițiilor cu finanțare europeană. Dar, în acest caz majoritatea banilor au fost aduși de proiectele depuse și câștigate de administrația Robu.

Conform analizei, datoria către bănci a Primăriei Timișoara a crescut, de la 196 milioane lei, în octombrie 2020, la 283 de milioane, în octombrie 2023.

În cazul investițiilor cu finanțare europeană nerambursabilă, în 2021, din cele 346 milioane de lei, 0 (zero) procente au fost meritul proiectelor inițiate de administrația Fritz. În 2022, din cele 658 de milioane, doar 2, respectiv 0,3% au fost meritul lui Fritz. Situația a fost similară și în 2023, când din cele 872 de milioane, doar 4,6 procente, respectiv 40 de milioane de lei, s-au adus prin proiecte care nu au fost inițiate de administrația Robu. Mai mult, din cele 42 de proiecte moștenite de administrația Frtiz, aflate în jurisdicția ADR Vest, doar 6 au fost finalizate până la data de 31 decembrie 2023, data limită pentru absorbția banilor europeni. Acest lucru a dus la obligativitatea Primăriei Timișoara de a plăti de la bugetul local 229 de milioane de lei, existând și riscul de a fi nevoită să returneze sume primite ca finanțare nerambursabilă.

În cazul societăților din subordinea primăriei, situația financiară s-a deteriorat puternic în ultimii trei ani. Datoriile STPT au crescut de la 76,9 milioane de lei în 2020, la 167,8 milioane în 2022.

La Colterm, creșterea a fost mai abruptă, de la 339 de milioane în 2020, la 600 de milioane în 2022.

Sumele în carul Colterm pe 2022 sunt obținute pe surse, întrucât sunt ținute ascunse inclusiv de autoritățile Statului Român. Până în 31.05.2023, ele ar fi trebuit, CONFORM LEGII, să fie comunicate la Ministerul Finanțelor și nici până astăzi nu au fost comunicate! Niciun măcar membrii AGA nu au acces la ele! Intenția este să nu fie aflate până după alegeri!, spune Nicolae Robu.

Administrația Fritz a reușit să facă și profit cu una dintre societăți. Este vorba de SDM, care a avut în 2022 un profit de 2,3 milioane de lei, mai puțin de jumătate însă de cât a avut în 2020, respectiv 6,3 milioane de lei.

.

.

.

.

.

.

.

Comentarii

comentarii