Acasă Actualitate Nicolae Robu, despre abuzul în serviciu: ”Dacă primarul cere cuiva să facă...

Nicolae Robu, despre abuzul în serviciu: ”Dacă primarul cere cuiva să facă o ilegalitate, trebuie să răspundă împreună cu cel care face”

1005
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu susţine că într-un stat de drept, orice sesizare sau plângere trebuie anchetată firesc de procurori şi doar sentinţa finală demonstrează vinovăţia sau nevinovăţia suspectului. Cu toate acestea, în privinţa noilor modificări aduse codului penal, respectiv, redefinirea abuzului în serviciu, Nicolae Robu recunoaşte că încă nu a citit noua definiţie, dar crede că toate problemele pornesc de la legislaţia neclară.

“Nu am citit noua definiţie a abuzului în serviciu, dar cred că ar fi extrem de periculos pentru societate dacă am avea legi care să încurajeze jaful, furtul, orice înfruptare din bunuri care nu i se cuvin cuiva. Ar fi extrem de periculos. Legislaţia trebuie privită înr-un ansamblu al său. Sunt de acord cu cele mai dure pedepse pentru luare de mită, furt, deturnare de fonduri, pentru acte corupţie; doar cu pedepse foarte aspre pot descuraja înclinaţiile spre aşa ceva”, a afirmat primarul Nicolae Robu în conferinţa de presă de vineri.

El a adăugat că legislaţia şi responsabilităţile trebuie să fie clare, pentru că nu poate fi acuzat cineva care este total nevinovat, neimplicat într-o anumită speţă, numai că pe tot traseul situaţiei apare şi el. De aceea, spune el, trebuie văzut cine este cu adevărat vinovat şi acela să fie aspru pedepsit, întrucât doar 2-3 rânduri într-o lege nu sunt suficiente.

“PSD a identificat 2-3 cazuri de abuz al unor procurori, al unor oameni incorecţi ajunşi în posturi din sistemul judiciar şi atunci au pus tunurile pe sistemul în ansamblul său. Nu asta este abordarea. Să se corecteze ce este necesar pentru ca sistemul să funcţioneze corect. Eu, cunoscând PSD, sunt convins că şi atunci când prezintă nişte cazuri în care lucrurile nu sunt în regulă. PSD vrea să exploateze astfel de cazuri pentru a ajunge să stăpânească sistemul judiciar, să-şi dorească procurori pe care să-i comande politic, să-şi numească dacă se poate şi judecători pe care să-i numească după comanda politică. Asta cred că urmăreşte PSD, pentru că astea au fost înclinaţiile acestui partid întotdeauna. Când a putut face aşa ceva, a făcut fără ruşine”, a detaliat primarul.

Nicolae Robu a recunoscut că în primărie sunt funcţionari care se tem de mai mult timp să nu comită abuz în serviciu, pentru că “legislaţia este confuză în foarte multe privinţe şi oricând, oameni de bună credinţă pot să ajungă acuzaţi, suspecţi şi chiar pedepsiţi, fără să fi avut niciun câştig personal, fără să fi făcut nimic cu rea credinţă. Trebuie prudenţă la fiecare, dar trebuie totuşi şi curaj şi asumare de responsabilităţi”.

El a mai spus că într-un stat de drept, procurorii au obligaţia să ancheteze orice plângere, sesizare, unde acestea există, dar trebuie contat pe faptul că procurorii sunt de bună credinţă, buni profesionişti şi nu fac pasul următor, de trimitere în judecată a oamenilor care sunt de bună credinţă şi nu au creat pentru ei sau pentru alţii foloase, ci şi-au făcut datoria în interes public, pe un fond de ambiguităţi în care pot distinge buna credinţă de reaua credinţă.

“Preşedintele consiliului judeţean răspunde dacă un funcţionar face o prostie, încalcă legea şi ajunge documentul la el. De unde să ştie preşedintele consiliului judeţean că a încălcat legea (cineva de dinaintea sa, n.r.), că un document care ajunge la el nu este în regulă, de vreme ce documentul are toate semnăturile până la el, care conferă toate garanţiile că este în regulă. Trebuie să răspundă fiecare de faptele sale. Dacă primarul cere cuiva să facă o ilegalitate, trebuie să răspundă împreună cu cel care face. Eu cer legalitate”, a spus Nicolae Robu.

Nicolae Robu a fost chemat la DNA Timişoara, luna trecută, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect într-un dosar ce priveşte anveloparea unor blocuri din municipiu şi în care există suspiciuni şi de nereguli cu fonduri europene.

Comentarii

comentarii