Acasă Actualitate Nicolae Robu propune şcoală ca-n Germania

Nicolae Robu propune şcoală ca-n Germania

DISTRIBUIȚI

“Ceea ce am promovat seamănă cel mai mult cu învăţământul german. Am o mare admiraţie pentru Germania. Se va absolvi la 19 ani liceul – este modelul german… Vor fi 13 ani, exact ca-n Germania”, spune Nicolae Robu
Nemţii au maşini bune, firul de iarbă tăiat la milimetru şi măsurat cu şublerul, dar şi un sistem de învăţământ sănătos, care funcţionează bine.

Acest sistem a stat şi la baza propunerilor senatorului PNL de Timiş Nicolae Robu, când a propus în comisia de învăţământ modificări ale Legii Educaţiei, în ceea ce priveşte structura învăţământului preuniversitar. Conform preşedintelui PNL Timiş, senatorul Nicolae Robu, dezbaterea pe Legea Educaţiei merge foarte greu, pentru că fiecare membru al comisiei se implică cu responsabilitate în dezbateri. “Ieri (n.r. – joi) am votat structura învăţămntului preuniversitar. Cred că este o structură foarte bună, prin care am reuşit să obţin aproape consens. A fost votată cu 9 voturi pentru şi două împotrivă de către reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare. Am făcut următoarea mişcare – am renunţat la unul din cei patru ani de învăţământ care precedau clasa I şi am adăugat un an la liceu. Înainte de clasa I – grupa mică, mijlocie şi mare – grupa mare e pregătitoare pentru şcoală. Imediat după ea se intră în clasa întâi. Grupa mare devine astfel pregătitoare şi obligatorie. Clasele I-IV constituie învăţământul primar, în clasa I se intră la 6 ani, clasele V-IX, învăţământul gimnazial, apoi elevii sunt obligaţi să continue şcoala pe două ramuri, fie pe o ramură liceală, cu cele trei filiere – teoretică, tehnologică şi vocaţională – fie pe una profesională”, a declarat Nicolae Robu.

“Societatea românească duce o lipsă acută de meseriaşi de calitate”
Astfel, liceul va dura patru ani, iar cei care vor opta pentru ramura profesională vor face şcoală doi ani. După gimnaziu este obligatorie continuarea studiilor pentru toţi absolvenţii de clasa a noua, însă. Pot avea opţiunea laturii profesionale, cu durata studiilor de doi ani sau liceu, cu durata de patru ani “Ramura profesională va fi cu misiunea foarte clar definită, de a forma meseriaşi. Societatea românească duce o lipsă acută de meseriaşi de calitate şi această lipsă nu poate fi înlăturată decât printr-o politică înţeleaptă în domeniul învăţământului. Ideea avută de unii de a generaliza liceul este una nepotrivită, cred eu. N-ar avea nici un sens să îi chinuim să înveţe critică literară, matematica de nivel înalt, să facem din ei savanţi, dacă nu sunt născuţi pentru aşa ceva. În schimb, ei au aptitudini de a fi foarte buni meseriaşi, aptitudini pe care alţi copii cu înclinaţii spre teorie nu le au. Ceea ce am promovat seamănă cel mai mult cu învăţământul german. Am o mare admiraţie pentru Germania. Se va absolvi la 19 ani liceul – este modelul german… Vor fi 13 ani, exact ca-n Germania”, spune Nicolae Robu.

 

Comentarii

comentarii