Acasă Actualitate Nicolae Robu și fosta administrație liberală a Timișoarei, în marș spre DNA

Nicolae Robu și fosta administrație liberală a Timișoarei, în marș spre DNA

DISTRIBUIȚI

Fosta administrație liberală a celui mai mare oraș, din vestul țării, este cercetată penal pentru comiterea mai multor infracțiuni, într-un dosar de fraudare a unor fonduri europene și pe care procurorii anticorupție îl au în lucru de 7 ani. Procurorii anticorupție au așteptat să treacă alegerile locale, din toamna anului trecut, ca să comunice ce calitate au aceștia în afacerea, cunoscută sub numele de ”Anveloparea blocurilor”.

Astfel, Robu Nicolae, fost primar al Timișoarei și fost președinte PNL Timiș, este acuzat de abuz în serviciu, folosire, sau prezentare cu rea-credință de documente, ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. De același tratament penal se bucură și Dan Aurel Diaconu, fost viceprimar liberal al Timișoarei, dar și fost șef al organizației municipale PNL. Îl urmează în penal și Chiș Culiță, un personaj controversat din primăria municipiului de pe Bega, directorul Direcției Generale Drumuri Poduri Parcaje și Utilități. Alături de ei mai sunt urmărite penal alte persoane și anume Ioan Zubașcu, șeful Serviciului Energetic și consilierul Ana Georgiu, dar și Bogdan Nemeș, patronul unei firme private. Toți cei menționați fac parte și din Raportul Departamentul pentru Luptă Anti Fraudă – DLAF, raport aflat în dosarul deschis la DNA, Serviciul Teritorial Timișoara, încă din anul 2014 și care certifică infracțiunile de care sunt acuzați suspecții, în legătură cu anveloparea unor blocuri din Municipiul Timișoara.

De menționat că Robu Nicolae, cel care a pierdut lamentabil alegerile locale desfășurate în 26 septembrie 2020, avea, încă din anul 2012, printre prioritățile primului mandat de primar, anveloparea a peste 200 de blocuri de locuințe pe an. El nu a reușit însă, să anvelopeze, în două mandate consecutive, nici măcar jumătate din blocurile promise în campania electorală, pentru doar un an. Imensa păcăleală cu anveloparea, alături de multe alte zeci de minciuni i-a atras fostului primar Robu, catalogarea pe rețelele de socializare de ”Cel mai mincinos primar pe care l-a avut Timișoara de la 23 august 1944 și până azi”. Robu este cercetat penal în mai multe dosare, deschise în urmă cu peste 5 ani, dar trecute la sertar de către procurorii anticorupție, de la DNA Timișoara, datorită simpatiilor liberale pe care aceștia le au. Dosarul ”Anveloparea blocurilor” a fost deschis în anul 2014, dar el a parcurs greu drumul de la sertar la instrumentare și se află, în lucru, la cel de-al treilea procuror de caz, dar, probabil nu cel din urmă.

Pe masa procurorilor anticorupție de la Serviciul Teritorial Timișoara al DNA se mai află alte patru dosare importante despre care nu se știe nimic, deși, unele dintre ele datează din anul 2013. Este vorba de afacerile ”Acvariul”, Retim, Finanțarea ACS Poli (echipă inventată de fosta alianță politică PNL+PSD = USL, acolo unde Robu a vrut să fie finanțator, impresar și chiar antrenor, dar care a eșuat lamentabil, undeva, prin liga a III-a), dar și ”Afacerea autorizații ilegale de construcții” pentru copii primarului. Despre aceste dosare DNA spune, într-un răspuns transmis ca urmare a unei solicitări pe Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, cum că persoanele care conduceau administrația Robu, la momentul apariției plângerilor împotriva lor, ”nu (!) dețin calitatea de suspect, sau inculpat în vreun dosar instrumentat de către procurorii anticorupție”. Despre aceleași dosare DNA nu spune, însă, că ar fi clasate, așa că Robu ar putea să bătătorească, în viitorul apropiat, drumul aceluiași DNA-ului.

Anul trecut, fostul primar și președinte județean al PNL Timiș, Robu Nicolae, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție, Structura Centrală, în dosarul fraudării Legii 112/1995, acolo unde are calitatea de inculpat. El trebuie să răspundă în fața judecătorilor pentru că a încălcat legea atunci când a vândut, ilegal, două locuințe aflate în proprietatea Primăriei Timișoara către două persoane fizice. Rechizitoriul DNA spune că Robu trebuie să răspundă pentru un prejudiciu de 60.000 de euro, cauzat bugetului local.

Sursa: cotidianul.ro

 

Comentarii

comentarii