Acasă Administraţie Nicolae Robu: ”Timişoara şi judeţul Timiş au parte de o discriminare negativă”....

Nicolae Robu: ”Timişoara şi judeţul Timiş au parte de o discriminare negativă”. Cel mai afectat oraş de furtună a primit cei mai puţini bani

2944
DISTRIBUIȚI

Timişoara, oraşul despre care toată ţara ştie că a fost cel mai afectat de furtuna din 17 septembrie, a primii cei mai puţini bani de la guvern, din fondul de rezervă pentru calamităţi. Premierul Mihai Tudose, prezent la Timişoara luni şi marţi, i-a

cerut primarului Nicolae Robu să solicite strict contravaloarea daunelor provocate DOAR DE FURTUNĂ, DOAR PENTRU ŞCOLI ŞI SPITALE.

Pe scurt şi minimum minimorum, totalul a fost de circa 2,2 milioane de lei.

În schimb, în alte localităţi din judeţe sau din zone pe unde a trecut furtuna, guvernul a dat sume surprinzător mai mari, inclusiv pentru biserici. Care nu sunt şcoli sau spitale. Câte peste 9 milioane de lei, 5 milioane de lei, etc.

Biserici afectate are şi judeţul Timiş, spune Robu, inclusiv cu valoare de monument istoric (biserica romano-catolic din Dudeştii Noi, Catedrala mitropolitană Timişoara, biserica din Tomeşti-Româneşti), dar nu au primit niciun şvanţ.

Primarul Nicolae Robu a prezentat situaţia, UIMIT de discrepanţe şi de vechile metehne.

„Am prezentat situaţia (lista cu cerinţele de bani pentru şcoli, n.r.) cu asumarea în scris a celor care au estimat la cca 20 milioane de lei în Timişoara necesarul pentru şcoli. Noi am cerut de la Guvern 2,2 mil lei pentru că ne-am conformat solicitării premierului de a trece doar acele lucrări care remediază stricăciuni produse numai şi numai de furtună.

Exemplul: dacă o şcoală avea 60% din acoperiş şubred, dar îşi făcea datoria nu mai putea rezista să nu fie schimbat acum, furtuna l-a spulberat, se consideră că 40% este afectat de calamitate. Dar noi trebuie să refacem întreg acoperişul şi ca urmare, cota cerută de la guvern a fost de 40%, iar restul de 60% e contribuţia locală. Am cerut doar cota de 40%.

Sunt cheltuieli suplimentare, pe care nu le-am prevăzut în bugetul local.

Ce constatăm: Că la Timişoara, unde PTM va cheltui 20 de milioane de lei pentru reabilitarea acoperişurilor, de la bugetul de stat vin 2 milioane de lei, în timp ce în judeţ, unde a fost furtună, dar nu ştiu să fi avut urmări atât de grave, vedem sume de peste 9 milioane, de 5 milioane…

Timişoara şi judeţul Timiş au parte de o discriminare negativă. Nu vrem discriminare pozitivă, ci egalitate.

Cred că şi altora trebuia să li se ceară aceeaşi rigurozitate în întocmirea listelor cu solicitări de bani. Nu vreau să moară caprele altora, dar nu pot să nu reacţionez, dintr-un spirit al dreptăţii.

Nouă, premierul ne-a cerut să ne limităm la şcoli.

Noi avem pagube şi la spitale, şi la acoperişul Primăriei Timişoara, la filarmonică, dar nu pentru această etapă ni s-a spus să cerem.

Azi (vineri, 22 septembrie) mă sună un post TV să-mi spună că s-au dat o mulţime de bani pentru biserici.

Avem şi noi, în judeţ: biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, monument istoric, are probleme importante, cea din Tomeşti cu 3 turnuri dărâmate, biserica ortodoxă Gătaie, cea din Sacoşu Mare, la Catedrala Mitropolitană, bisericile din Calea Aradului, Ronaţ, Fratelia şi Millenium (a primăriei) şi la Centrul Eparhial.

Altora li s-au dat 4 milioane de lei şi nouă nimic? Nouă ni s-a spus să cerem doar pentru şcoli, iar altora li se dau bani şi pentru altceva?! Dacă nu ar fi fost bani, înţelegem. Dar când toată ţara ştie că cea mai calamitată a fost Timişoara, noi primim cel mai puţin! Nu e normal să fim revoltaţi?”, a declara Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii