Acasă Actualitate Nicu Fălcoi: ”Ultracorectul și ultracinstitul primar Nicolae Robu acționează asemeni vechilului de...

Nicu Fălcoi: ”Ultracorectul și ultracinstitul primar Nicolae Robu acționează asemeni vechilului de Teleorman”

DISTRIBUIȚI

Proaspătul constituit grup de lucru de monitorizare locală din cadrul Timișoara Civică a prezentat înaintea ședinței ordinare a Consiliului Local de marți, 22 mai, un prim raport de monitorizare a proiectelor de HCL ale Primăriei. Conform monitorizării, din cele 29 de proiecte de hotărâre, de pe ordinea de zi a CL din 22 mai, doar unul singur a fost adus la cunoștința timișorenilor cu 30 de zile înainte, conform legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Nici unul dintre cele 29 de proiecte nu era însoțit de nota de fundamentare și de referatul de aprobare.

Prezentarea acestui raport nu a adus nici o reacție din partea consilierilor locali. Singurul politician care a luat o poziție pe această temă este senatorul USR Nicu Fălcoi.

”Ultracorectul, ultracinstitul, înzestratul cu respect total față de lege, șeful de facto al Poliției Locale Timișoara și cel mai tare organism de presă din oraș a ținut să ne uimească iar pe toți cu incredibila sa capacitate de a face lucruri în virtutea bunului său plac (despre care crede, pesemne, că a devenit, între timp, lege).

Confruntat, de astă-dată, cu rezultatele unei monitorizări făcute de un grup de lucru alcătuit din câțiva timișoreni care au analizat un număr de peste 170 de proiecte, edilul a declarat că pur și simplu nu se poate ca proiectele supuse votului Consiliului Local să fie făcute publice cu 30 de zile înainte. Fiindcă, e convins domnul Robu, de la înălțimea omniscienței domniei sale, <<nu le citește nimeni>> și <<nu e nimeni preocupat de ele>>.

 <<N-o să stăm 30 de zile aiurea cu lucruri care nu necesită așa ceva, numai să ținem orașul pe loc. Unde se impune să facem dezbateri publice, să mergem cu o altă viteză, o facem, dar trebuie să înțelegem spiritul legilor și să acționăm ca atare. (…)Este aberant, nu cred că mai găsim pe planetă un loc în care să fie ținute proiectele, indiferent de conținutul lor, 30 de zile, interval în care nu le citește nimeni. Nu e nimeni preocupat de ele>>, ne-a luminat pe noi, muritorii de rând nevrednici să îi stăm în preajmă, ultracorectul edil.

Pentru care <<înțelegerea spiritului legilor>> pare să fi devenit o știință accesibilă exclusiv unor grupuri restrânse de inițiați care au privilegiul să îi stea, docili și mereu aprobatori, în preajmă.

Așa s-a ajuns în situația în care au devenit un obicei și concursurile de ocupare a unor posturi organizate aproape în secret, și comisiile de evaluare a căror componență Primăria refuză să o facă publică, și proiectele apărute în ultimul moment pe ordinea de zi a plenului de Consiliu Local, și refuzul de-a organiza dezbateri publice autentice și de-a implementa și pentru Timișoara modelul bugetului participativ.

Toate acestea și încă multe altele pentru că, probabil consultându-se cu sine însuși în oglindă, edilul nostru a decis că este <<ultracorect>> și <<ultracinstit>>. Așa s-a ajuns, de altfel, și-n situația în care instituția pe care domnul Robu o conduce și-a rafinat gradul de opacitate mergând până-ntr-atât încât nu dă curs nici măcar îndatoririi elementare de a răspunde unor solicitări de informații venite din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, în scopul clarificării unor potențiale abuzuri.

Faptul că refuzați să acceptați realitatea și o substituiți cu percepțiile dumneavoastră, doar pentru că astfel vă este mai confortabil, spune foarte multe despre dumneavoastră, domnule primar Nicolae Robu! Numai că orașul acesta nu are nicio vină și nu e nevoit să accepte să fie transformat într-un accesoriu pus la butoniera unei persoane bolnave de propriul ego și de nevoia de a-și lustrui mereu propriul piedestal.

Vă solicit public, domnule primar, să ne prezentați, bunăoară, lista cu toate dezbaterile publice pe care le-ați organizat de la începutul acestui mandat și până în prezent. Nu de alta, dar ca să putem evalua cu toții în câte cazuri ați decis că <<se impune>> să organizați dezbateri publice și în câte cazuri ați acționat în baza bunului dumneavoastră plac, asemeni vechilului de Teleorman pe care se pare că vi l-ați ales drept model…”, spune Nicu Fălcoi.

 

Comentarii

comentarii