Acasă Economic NIS Petrol începe construcția platformei pentru operațiunea de săpare a sondei de...

NIS Petrol începe construcția platformei pentru operațiunea de săpare a sondei de explorare pentru țiței și gaze naturale în perimetrul EX-7 Periam, județul Timiș

DISTRIBUIȚI

NIS Petrol 750x423NIS Petrol, subsidiară a Naftna Industrija Srbije, una dintre cele mai mari companii energetice integrate pe verticală din Europa de Sud-Est, anunță începerea lucrărilor de construcție a platformei de foraj, etapă premergătoare săpării sondei denumită Teremia 1000, în vederea explorării de petrol și gaze naturale în perimetru EX-7 Periam, unde compania desfășoară operațiuni petroliere în baza Acordului de concesiune pentru Explorare-Dezvoltare-Exploatare, conform Hotărârii Guvernului nr. 886/2013.

Compania, în calitate de operator, a demarat în anul 2014 operațiunile de explorare petrolieră în perimetrul EX-7 Periam și EX-8 Biled, realizând lucări de prospectare seismică pe o suprafață de 454 kilometrii pătrați. În urma procesării datelor seismice achiziționate în apropiere, a datelor seismice istorice, precum și a celor provenind de la sondele forate în trecut în proximitate, a fost determinat amplasamentul actual al punctului de foraj pentru prima sondă din perimetru EX-7 Periam – sonda Teremia 1000.
Operațiunile au ca scop explorarea zăcămintelor de țiței și gaze naturale, utilizând echipamente de ultimă generație și cu metode standard folosite în industria petrolieră. NIS Petrol nu utilizează și NU va utiliza metoda fracturării hidraulice. NIS Petrol garantează execuţia lucrărilor în conformitate cu legislaţia română, bunele practici în domeniu şi respectarea celor mai ridicate standarde de protecție a mediului și sănătății populației.
Explorarea resurselor neconvenționale, cum ar fi gazele de șist, nu fac obiectul activității companiei noastre.
Forajul are două obiective, nisipurile de vârsta Ponțiană și fundamentul cristalin de vârstă Paleozoică, având adâncimea finală de 2500 de metri. Vor fi efectuate o serie de investigații geofizice și un program extins de investigații geologice, incluzând prelevarea de carote (probe de rocă de forma cilidrică) și analiză în laborator, și analiza probelor de sită (materialului granulat rezultat din activitatea de foraj).
Obiectivul de foraj al sondei de explorare va confirma dacă în urma producției realizate în trecut în zonă, mai există rezerve de hidrocarburi convenționale ce vor putea fi exploatate în condiții de rentabilitate, oferind informații cu privire la cantitatea și calitatea acestora.
Viitorul foraj de explorare va fi executat cu respectarea legislației în vigoare, compania obținând toate permisele, avizele și autorizațiile necesare din partea autorităților românești competente.
Proiectul de săpare a sondei a primit avizul Administrației Naționale Apele Române, în baza studiului și expertizei hidrogeologice realizate de Institutul Național de Hidrologie, conform căruia proiectul propus nu duce la afectarea apei subterane și de suprafață. De asemenea, proiectul a primit decizia de încadrare din partea Agenției Regionale de Protecție a mediului Timiș, în urma analizării documentației proiectului supus avizării în două ședințe ale Comisiei de analiza tehnică, în care specialiștii NIS Petrol au răspuns tuturor întrebărilor APM și opiniei publice.
Atitudinea responsabilă față de mediu în general și față de sursele de apă este una din prioritățile companiei în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și utilizarea rațională a resurselor naturale, reprezentând parte integrantă din strategia companiei de a-și desfășura activitatea în mod eficient.

 

Comentarii

comentarii