Acasă Cultura Noaptea Filosofiei 2022, la Timișoara

Noaptea Filosofiei 2022, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Timișoara va găzdui cea de-a doua ediție a Nopții Filosofiei ediția 2022, un eveniment inițiat în țara noastră de Institutul Francez din România la Timișoara.

După succesul primei ediții, a doua Noapte a Filosofiei se va desfășura la nivel național, în București și Timișoara, în 21 mai. ”Primirea călduroasă de care s-a bucurat evenimentul în 2021 ne determină să credem că ar trebui să devină o tradiție a scenei intelectuale românești”, susține IF Timișoara.

Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală „(Re)Construim împreună”.

Evenimentul este conceput ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, al cărui scop este „de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea.” Astfel, cu participarea extraordinară a unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania, Spania, Austria, vom organiza dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri prin intermediul cărora vom aborda tematici arzătoare, de interes pentru societatea actuală.

Printre cei peste 30 de invitați de anul trecut, selectați de curatorii evenimentului, s-au numărat: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisèle Sapiro, Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Ciprian Mihail, Cristian Iftode, Doru Căstăian, Florin Lobonț, Claudiu Mesaroș, Oana Camelia Șerban, Ruxandra Demetrescu. Lista invitaților de anul acesta va fi publicată în scurt timp.

Curatorii Nopții Filosofiei 2022

Raphael Zagury-Orly este un filosof francez, profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris, Director de Programe la Collège International de Philosophie (Paris) și cercetător asociat la Centrul de cercetare despre arte și limbaj (Paris).

Cornel-Florin Moraru este doctor în filosofie, lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă filosofia artei, estetică, istoria filosofiei și etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie, Cercetare”. Acesta este și realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc: „Izvoare de filosofie”, difuzată de Radio România Cultural.

Parteneri culturali: Timisoara 2023, La Două Bufnițe, Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Faber.community, Centrul Cultural German din Timișoara, Forumul Cultural Austriac București.

 

Comentarii

comentarii