Acasă Cultura Noaptea Filosofiei – de la New York, Paris și Londra – la...

Noaptea Filosofiei – de la New York, Paris și Londra – la Timișoara, cu Institutul Francez

654
DISTRIBUIȚI

Institutul Francez din Timișoara vă provoacă, pe 25 iunie, la o noapte de reflecție după această perioada dezechilibrată provocată de pandemia de COVID19, prin care am trecut cu toții.

Noaptea Filosofiei – un eveniment de amploare internațională, care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York – ajunge astfel pentru prima oara și în România, în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023.

Inițiativa îi aparține noii directoare a Institutului Francez din Timișoara, Tilla Rudel, care a organizat anterior cinci ediții ale evenimentului la Tel Aviv. „Scopul este de a arată filosofia într-o altă lumina – noaptea.”, spune Tilla Rudel.

De aceea, întregul eveniment este gândit că un parcurs nocturn, filosofic și festiv, care pornește de la Institutul Francez spre alte trei locații din oraș: Faber, La Două Bufnițe și Facultatea de Arte, unde, cu participarea extraordinară a unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Belgia și Germania, se vor desfășura dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri.

Printre cei peste 30 de invitați selectați de curatorii evenimentului – Joseph Cohen, Raphael Zagury-Orly și Cornel-Florin Moraru – se numără: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisèle Sapiro,  Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Ciprian Mihali, Cristian Iftode, Doru Castaian, Florin Lobonț, Claudiu Mesaroș, Oana Camelia Șerban, Ruxandra Demetrescu.

„Această prima Noapte a Filosofiei la Timișoara marchează o veritabilă dorința de a gândi complexitatea actualității noastre la timpul prezent și puși în față unor crize. Iar acest lucru nu se întâmplă doar din dorința de a filosofa, ci pur și simplu pentru a propune piste de reflecție diferite, traiectorii neașteptate ale gândirii pentru epoca și viitorul nostru. Astfel, împreună cu invitații noștri, numeroși filosofi, oameni de știință, artiști, teoreticieni, politologi sau sociologi de notorietate internațională, vom aborda teme arzătoare care nu au nevoie decât să fie privite dintr-o altă perspectiva, cu alte metode teoretice și practice”, a explicat Joseph Cohen și Raphaël Zagury-Orly.

„Prin prelegerile și dezbaterile ce vor avea loc, ne-am propus să punem în lumina atât rolul practic al filosofiei în viață fiecăruia dintre noi, cât și modul în care, prin ea, putem construi o societate mai echilibrată și să pregătim un viitor pentru care, din punct de vedere biologic, nu suntem pregătiți: un viitor în care inteligență artificială se împletește cu inteligență naturală și noile tehnologii vor schimbă radical modul în care trăim și ne raportăm la viață.”, a spus și Cornel-Florin Moraru.

Tematicile abordate sunt diverse, mergând de la artă la ecologie, de la etică la politică și religie, atingând problemele acute ale societății de azi, precum:  raportului cu mediul nostru natural și societal; etică inteligenței artificiale; consimțământ, etică și sex; libertatea de exprimare în epoca „fake news-urilor”, a conspiraționismului și a populismul; rolul artei în societățile noastre; filosofia modei; statutul religiei în diferitele organizații politice; relația cu istoria noastră comună, cu trecutul nostru european și cu viitorul nostru în lume.

Pentru că filosofarea este o abilitate înnăscută a celor mici, în cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor și adolescenților.

O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: o conferință performativă despre DJ-ing cu unul dintre cei mai apreciați DJ din România, un spectacol de dans, o proiecție de film inedită și multe altele pe care Institutului Francez din Timișoara le va anunță în curând pe site și pe pagină de facebook.

 

Curatorii Nopții Filosofiei la Timișoara: Raphael Zagury-Orly este un filosof francez, profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris,  director de programe la Collège Internațional de Philosophie (Paris) și cercetător asociat la Centrul de cercetare despre arte și limbaj (Paris).

Joseph Cohen este un filosof francez, profesor la University College Dublin (Irlanda), ca profesor a fost invitat în numeroase universități și centre de cercetare europene din Germania, Italia sau Franța.

Cornel-Florin Moraru este doctor în filosofie, lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde preda filosofia artei, estetică, istoria filosofiei și etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie, Cercetare”. Acesta este realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc: „Izvoare de filosofie”, difuzată de Radio România Cultural.

Organizatorul Nopții filosofiei este Institutul Francez din România la Timișoara, cu sprijinul Akwel, Everience. Parteneri culturali: Timișoara 2023, Primăria Timișoara, La Două Bufnițe, Facultatea de Arte și Design, Faber.community, Centrul Cultural German din Timișoara.

 

Comentarii

comentarii