Acasă Special Noi dezvaluiri “pe surse”

Noi dezvaluiri “pe surse”

869
DISTRIBUIȚI

Pe site-ul Pesurse.ro, a aparut un nou episod din serialul interceptarilor PNL. De data aceasta a fost aleasa o secventa dintr-un dialog despre Agentia Nationala de Integritate, purtat intr-o sedinta de partid de catre liderii liberali. Sau o presupusa inregistrare. Pentru ca, pana una alta, nu exista nicio proba, conform careia stenograma este autentica. Astfel incat nu la continutul ei ma voi referi, ci la practica interceptarilor.

 

Este adevarat ca in prezent sunt senator PNL, deci om politic, dar este de notorietate faptul ca provin din presa. Am condus mai multe publicatii, in general de investigatii. Am publicat, asa cum alti confrati fac astazi, nenumarate stenograme. Pentru un jurnalist o asemenea oferta, livrata indefirent de cine, este de nerefuzat. Cu atat mai mult cu cat toate aceste informatii, pornind de la premisa ca sunt reale, prezinta un grad ridicat de interes public. Mai mult decat atat: niciun jurnalist nu are dreptul profesional si moral de a-si devoala sursa. Am tinut sa fac aceste precizari pentru a nu se intelege cumva ca eu as fi tentat sa-l condamn pe jurnalistul Iosif Buble pentru ca publica stenogramele unor dezbateri interne ale unui partid ori ale USL. Si nici prin cap nu-mi trece sa fac vreo legatura vinovata intre statutul sau de jurnalist si faptul ca Buble este casatorit cu un parlamentar exclus chiar ieri din PNL. Din cu totul alte motive.

Asa stand lucrurile, voi continua sa explic de ce solicit Serviciului Roman de Informatii sa-si faca datoria si sa afle cine si in ce scop a facut intercepatari in interiorul unui partid politic. Din simplul motiv ca asemenea interceptari sunt ilegale, iar SRI-ul este institutia platita din bani publici care, printre altele, are obligatia sa gestioneze asemenea abateri grave de la actele normative. Si, ca sa fiu mai explicit, ma voi da chiar pe mine de exemplu.

In 1990, in calitate de jurnalist la Romania Libera, am avut o discutie cu domnul Petre Roman, pe atunci prim-ministru, in cabinetul sau de la Palatul Victoria. Eram insotit de o colaboratoare. Acesta mi-a spus lucruri grave legate de statul de cetatean roman al lui Ion Ratiu. Inaintea campaniei electorale, sustinatorii lui Ion Iliescu incercau sa-l impiedice pe Ratiu sa primeasca un act de indentitate romanesc. Si nu ar mai fi putut candida. Discutia fusese privata. Nu aveam nicio proba. Dar, odata iesit de la Guvern, insotitoarea mea si-a deschis poseta si mi-a prezentat un reportofon. Inregistrase tot. Mana cereasca pentru un jurnalist de investigatie. Dar ilegal. Niciodata respectiva inregistrare nu a fost publicata. Pentru ca, fara sa vreau, as fi devenit complice la un act deosebit de grav.

De aceea imi permit sa afirm ca oricine ar fi facut o interceptare neautorizata in sediul unui partid – repet, oricine – sau in Cabinetul Presedintelui Senatului Romaniei, unde au participat doar opt demnitari, a comis o ilegalitate. Mai mult decat ata, fiind vorba de partide politice, fiind vorba de USL, fiind vorba de demnitari ai statului, ilegalitatea se inscrie perfect in definitia unui atentat la siguranta nationala.

Ori in legea de organizare a Serviciului Roman de Informatii si, de altfel, in toate legile sigurantei nationale, se precizeaza care sunt atributiile institutiei conduse de domnul George Maior. Solicitarea mea nu inseamna altceva, indiferent cat de deranjanta ar putea fi pentru unii sau pentru altii, decat o cerere, cat se poate de legitima, ca SRI sa-si faca datoria.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii