Acasă Actualitate Noi modificări la regulamentul de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara....

Noi modificări la regulamentul de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara. Se elimină garanția imobiliară

DISTRIBUIȚI

Regulamentul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice al Primăriei Timișoara va suferi noi modificări. Pe de o parte, în urma legii inițiate de senatorul USR Timiș Raoul Trifan, împreună cu alți colegi parlamentari, se va modifica cuantumul finanțării publice. Pe de altă parte, pentru a atrage interes din partea proprietarilor, se va elimina garanția imobiliară care era impusă odată cu accesarea finanțării rambursabile. Proiectul pentru modificarea Regulamentului va fi în consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare.

„O lege inițiată la Timișoara elimină cel mai mare blocaj pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Am colaborat cu colegii mei din Parlamentul României pentru a elimina obligativitatea ipotecii pentru cei care vor să acceseze programul de sprijin al primăriei. Ipoteca respectivă însemna 10 ani în care proprietarii nu puteau vinde și riscau să fie executați siliți la fiecare neplată. De aceea, am mers până la nivel național și mă bucur că Parlamentul ne-a ascultat și a modificat legea”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Astfel, primăria poate acorda solicitanților un sprijin financiar nerambursabil de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice situate în zonele prioritare de intervenție, precum și un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobândă, care va fi recuperat într-o perioadă de maxim 10 ani. Până acum, cele două procente erau de 20, respectiv 80%.

Pentru ca programul să fie mai accesibil și, deci, pentru a crește șansele de reabilitare a clădirilor de patrimoniu, prin noul Regulament se elimină și contractul de garanție imobiliară ce însoțește contractul de sprijin financiar acordat persoanelor fizice. Noile modificări ale Regulamentul pentru aplicarea Programului de sprijin sunt posibile ca urmare modificărilor legislative aduse, la începutul acestui an (prin L4/03.01.2023), legii nr. 153/2011 care se află la baza acestui program de sprijin financiar.

„Programul de sprijin oferă un instrument flexibil și ușor de accesat, în vederea creşterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor istorice prin reabilitarea structural-arhitecturală a fațadelor acestora, în concordanță cu planurile de urbanism și cu regulamentele locale aferente. Municipiul Timișoara deține un bogat patrimoniu arhitectural, având cel mai mare număr de clădiri istorice clasate ca monument din România, iar conservarea moștenirii cultural este o prioritate pentru administrația locală. În urma inventarierii clădirilor de patrimoniu, în Timișoara au fost identificate 4 zone prioritare de intervenție: Zona I – Piața Victoriei, Zona II – Cetate, Zona III – zonele principale Iosefin, Fabric și Elisabetin și Zona IV – zonele secundare Iosefin și Fabric”, țin să precizeze reprezentanții primăriei.

Proiectul de hotărâre este disponibil la: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=C036F7A843216C97C225895E00451322. Recomandări și sugestii pot fi trimise pe adresa de e-mail: reabilitare.monumente@primariatm.ro

Vă amintim că administrația Fritz a schimbat regulamentul de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice încă din iunie 2021. Și acesta, însă, ca și precedentul, nu a atras nicio finanțare, astfel că în iunie 2022 a venit o primă modificare serioasă, după ce în prealabil fusese din nou organizată o dezbatere publică.

„Problemele cu care ne confruntăm în practică sunt în principal, pe de o parte, probleme ce țin de dreptul de proprietate, lipsă de asumare din partea proprietarilor, insuficient capital economic din partea proprietarilor, dar și a administrație, o documentație tehnică slabă, prost pregătită, un cadru legislativ insuficient aliniat momentan și, din păcate, lipsa încrederii în autoritatea publică, pe care sperăm în continuare să reușim să o schimbăm”, spunea Roxana Pătrulescu, șefa Biroului Reabilitare Cartiere Istorice la dezbaterea din mai 2022.

Comentarii

comentarii