Acasă Cultura „Noi nu murim!” – expoziţie de artă plastică în memoria martirilor Revoluţiei...

„Noi nu murim!” – expoziţie de artă plastică în memoria martirilor Revoluţiei de la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la tragicele şi eroicele evenimente de la Timişoara, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 a organizat expoziţia de pictură “Noi nu murim!”, în galeria fără nume a Primăriei Timişoara, de pe strada Mihai Eminescu.

Aici expun cinci pictori: Mihai Teodor Olteanu, Liliana Cadar, Gheorghiţa Simion, Gabriela Pietreanu şi Sebastian Alexa. Evenimentul este închinat martirilor Revoluţiei de la Timişoara şi Centenarului Marii Uniri. Despre simbolistica acestei expoziţii de artă plastică şi despre România după 28 de ani, ZIUA de Vest a discutat cu Mihai Olteanu.

De ce o expoziţie de artă plastică închinată martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 ?

Eu cred în martirii care s-au dus în 1989. Erau tineri şi curaţi şi aveau totul în faţă. În 1989 s-a murit atât de uşor şi frumos şi tragic. România e frumoasă, e superbă, poate e cea mai minunată ţară din lume, iar pentru mine Timişoara e cel mai frumos oraş în care trăiesc de 45 de ani. Când va fi să plec şi mă voi întâlni cu martirii Revoluţiei din 1989 le voi spune că a fost degeaba moartea lor. Acesta este sentimentul meu de azi, la 28 de ani, de la evenimentele din 1989. Suntem o ţară care mai are puterea să fie unită, iar românii să stea împreună, dar jertfa lor încă nu am plătit-o, fiindcă nu ştim de unde.

Noi ce trebuia să facem pentru martiri?

Nu am făcut nimic. Ne-am bucurat şi ne-am exasperat de izbândă lor, i-am pomenit, am aniversat 28 de ani de la victoria lor şi de aşa-numita democraţie. Atunci nu ştiam cine era cel de lângă noi de pe stradă, dar ştiam că împreună cu el vom izbândi. Toţi împreună vom izbândi şi vom fi liberi. Martirii au plecat la cer şi sunt liberi de 28 de ani.

De ce această expoziţie într-o galerie care nu are nume, o galerie anonimă?

E mare păcat, fiindcă este una dintre cele mai frumoase galerii ale Timişoarei, unde în fiecare lună se întâmplă un eveniment artistic. Această galerie nu are nume, dar nu se ştie de ce nu are nume. Este cunoscută ca şi galeria de lângă Prospero sau din faţa Banc Postului. Această frumoasă galerie de artă trebuie să primească un nume, înainte de 2021.

Ce nume i-aţi pune, având în vedere că au fost 110 martiri în Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara?

Oricare nume. Sunt atâţea martiri ai Timişoarei, care şi-au dat viaţa în numele libertăţii. Această galerie trebuie să primească un nume de martir al revoluţiei. Numele oricărui martir al revoluţiei îl poate purta această minunată galerie de artă, care este foarte utilă artiştilor Timişoarei. E o galerie a primăriei, iar primăria trebuie să facă daruri martirilor din când în când.

 

Comentarii

comentarii