Acasă Actualitate Noi produse etnobotanice, vândute în magazine, online sau prin mica publicitate

Noi produse etnobotanice, vândute în magazine, online sau prin mica publicitate

DISTRIBUIȚI

Etnobotanicele nu au dispărut de pe piaţă în urma ordonanţei care interzice 36 de plante şi substanţe halucinogene, patronii aşa-ziselor magazine "de vise" oferind spre comercializare, în shop-uri, magazine online sau prin mica publicitate, noi ierburi şi substanţe de acest fel.
Patronii magazinelor de plante etnobotanice au adus în România pentru comercializare noi ierburi halucinogene şi substanţe care nu apar pe lista Ministerului Sănătăţii cu substanţe şi plante interzise prin lege.
Noile produse sunt comercializate atât în modul clasic, în magazinele "de vise", dar şi online, pe diverse site-uri. Cel mai mare lanţ de astfel de magazine din România are un site special deschis pentru a vinde noile produse, în timp ce dealerii care lucrează pe cont propriu vând ierburile prin anunţuri la mica publicitate.
Euphoria şi Generation 2012 sunt două dintre noile produse din gama etnobotanicelor pe care utilizatorii le pot cumpăra atât ca urmare a anunţurilor la mica publicitate, cât şi de pe un site special dedicat lor –  generation2012.ro, care oferă transport gratuit la domiciliu în Capitală, în doar 30 de minute. Preţul este, în medie, de 75 de lei pentru 0,25 grame de Euphoria şi de 80 de lei pentru 0,5 grame de Generation 2012, ajungând până la 240 de lei în funcţie de gramaj. Generation 2012 este numit pe forumuri "îngrăşământ de flori", cei care l-au încercat spunând că este vorba de o nouă pulbere, care provoacă senzaţii asemănătoare sării de baie trecute în ilegalitate prin ordonanţa de urgenţă.
La scurt timp de la apariţia Generation 2012, pe site-urile de mica publicitate au apărut anunţuri de vânzare a unor noi prafuri, lăudate ca fiind "mai tari". Powder Report este unul dintre acestea, care costă 80 de lei în varianta de 0,5 grame.

Consumatorii ţin legătura cu dealerii pe reţelele de socializare

Pe site-ul Anunţuri AZ, la categoria plante medicinale, sunt publicate zeci de anunţuri pentru comercializarea produselor Generation 2012, Stone Powder şi Magic Powder (doar la graniţa cu Bulgaria). Printre anunţuri există şi unele pentru vânzarea en-gros de Magic Cristal sau sare de baie (minimum 50 de plicuri la preţul de 175 de lei bucata) – în cazul ultimului anunţ comerciantul oferă produse originale, cu hologramă, certificat de calitate şi factură.
Un alt anunţ, dat de un "importator unic", SC. Moskibo SRL, oferă utilizatorilor de etnobotanice câteva zeci de sortimente de astfel de "droguri legale", printre care Chocolate, Afgan Solid Herb, Flower Power, 69, Bonzai, Jamaican Gold şi Snowblow.
Site-ul espice.ro, deţinut de Spice Group LLC, una dintre cele mai mari companii de profil din ţară, oferă la categoria "Îngrăşămite" patru produse din gama etnobotanicelor: Spice Green, Purple, Stunk şi Wild, la preţuri începând de la 30 de lei pentru 0,25 grame, până la 80 de lei pentru un gram. Pe site, utilizatorii pot găsi şi o listă a magazinelor redeschise în Arad, Buzău, Galaţi, Pitşti, Ploieşti, Târgu Mureş şi Târgu Jiu.
Compania ţine legătura cu consumatorii de etnobotanice şi prin intermediul reţelelor de socializare Twitter şi Facebook. Astfel, pe Facebook, o firmă cu sediul în Galaţi numită Spice Group are peste 400 de fani. Consumatorii au lăsat sute de comentarii pentru a întreba când se vor deschide magazine în oraşele lor şi care sunt noutăţile în gama de produse oferită.
Întrebaţi de un consumator, la începutul lunii aprilie, când se vor avea la dispoziţie un magazin în Bucureşti, reprezentanţii Spice Group au răspuns fac tot posibilul pentru ca acesta să fie deschis cât mai repede: "Fac tot posibilul să fie cât se poate de repede, dar din păcate nu depinde numai de mine deschiderea magazinelor în Bucureşti!".

Noile droguri psihoactive, mai puternice decât cocaina

Pe 8 aprilie, doi tineri, în vârstă de 16 ani şi, respectiv, 23 de ani, au ajuns la Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan" din Iaşi după ce au consumat produse etnobotanice care nu figurează pe lista celor 36 de plante şi substanţe etnobotanice interzise prin lege în februarie. Cei doi tineri care s-au prezentat la spital aveau o stare de agitaţie extremă, halucinaţii şi simptome de depersonalizare.
La începutul lunii aprilie, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) a avertizat autorităţile române că pe piaţa drogurilor psihoactive din Europa au apărut noi tipuri de substanţe, care ar fi mai puternice decât cocaina şi care ar urma să ajungă în curând şi în România – NRG-1 şi Rave.
La jumătatea lunii februarie, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru interzicerea a 27 de plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, pe listă fiind şi mefedrona. Pedepsele prevăzute în OUG pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare, distribuirea acestor substanţe interzise pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.
În 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii