Acasă Economic Noile salarii minime din Germania sunt potrivnice mediului de afaceri… românesc

Noile salarii minime din Germania sunt potrivnice mediului de afaceri… românesc

DISTRIBUIȚI

messe berlin call center world98.000 de cetățeni români au emigrat in prima jumătate a anului trecut în Germania. Aproximativ unul din șapte imigranți în Germania din perioada ianuarie – iunie 2014 a venit din România. Prin urmare, motorul economic al Europei a atras foarte mulți români. Dar nu numai pentru emigranți Germania este o destinație interesantă. Subsidiarele unor firme germane din România, dar și firme cu parteneri germani, obișnuiesc să-și trimită personalul în Germania, în vederea specializării. Germania este cunoscuta ca un spațiu prielnic pentru pregătirea personalului, dar și o locație favorabilă pentru târguri și expoziții. Începând din acest an toate aceste atracții sunt temperate de o lege potrivnică acestor activități – ba mai mult, în foarte multe cazuri, o povară financiară greu de suportat de către companii.
Din 1 ianuarie 2015 a fost introdusă în Germania legea salariului minim obligatoriu de 8,5 euro/oră brut pentru orice activitate prestată în Germania. Prin urmare un participant la un târg în Germania trebuie plătit de compania sa – indiferent din ce țară vine – cu 8,5 euro/oră, la care se adaugă cheltuielile existente și până acum: diurna, transport, cazare și masă. Acest lucru va duce la reducerea numărului de vizitatori în scop profesional, sau va reduce drastic numărul de zile alocate pregătirii, respectiv șederii, la eveniment. “Această lege ne îngreunează activitatea mai mult decât oricând, costurile ridicate obligându-ne să ne reorganizăm activitatea”, spune Leontin Frumuzache, director executiv la Netex Consulting. Lipsa prezentei la târguri și expoziții de profil, cât și restrângerea activității personalului pe teritoriul Germaniei, “va avea pe termen lung un impact economic negativ pentru multe companii românești”, spune Frumuzache.
O consecință a noii legi este si faptul ca produsele importate din Germania în Romania au devenit automat mai scumpe, deoarece transportatorii sunt obligați să respecte aceeași lege. Prin creșterea costurilor salariale cresc prețurile de transport și, implicit, prețul produselor importate din Germania. „Pentru shopurile online din România, care importa marfă premium din Germania, această lege implică prețuri mai mari. Totodată sunt avantajați comercianții, care desfac marfa ieftină din Europa de Est și din China”, spune Traian Pop, director pentru Europa de Est de la Delticom, cu sediul la Timișoara.
La rândul lui, Peter Hochmuth, președintele Clubului Economic German Banat are impresia că „în unele domenii legea a făcut abstracție de la țelul inițial”, având în vedere că ideea de baza era, “că aceasta lege să creeze o concurență loială în Germania”. Firme care produc sau oferă servicii în Germania trebuie să acorde acest salar minim. “Realizam însă că acum concurența din afara Germaniei este denaturată. Firmele din România care-și trimit temporar angajații în Germania pentru a achiziționa mărfuri, pentru a se specializa, sau pentru a participa la evenimente în scop publicitar sunt expuse unor costuri ridicate. Firmele care nu lucrează cu Germania sunt scutite de aceste cheltuieli”, spune Hochmuth.

Comentarii

comentarii