Acasă Economic Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro pentru a construi...

Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro pentru a construi în vestul țării o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme

DISTRIBUIȚI

Grupul finlandez Nokian Tyres a decis că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi în România, la Oradea, o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme.

Viitoarea fabrică va avea capacitatea de a produce anual 6 milioane de anvelope. Vor fi produse în special anvelope pentru autoturisme și UV-uri vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

Construcţia este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Se preconizează că producţia de anvelope comerciale va începe la începutul anului 2025.

 Investiția va genera aproximativ 500 de locuri de muncă. Grupul finalndez, care are deja fabrici în Finlanda și SUA, a precizat că aceasta va fi prima uzină de anvelope cu emisii zero de CO2.

“Putem utiliza energia verde produsă în apropierea uzinei”, a precizat directorul de operațiuni de la Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk. “După o analiză atentă a peste 40 de locații și mai mulți factori, precum forța de muncă calificată disponibilă, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere pentru noua noastră uzină. Suntem deciși să construim o uzină cu emisii zero de CO2, prima din industria noastră. Locația din România susține acest obiectiv deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropiere”, a adăugat acesta.

“Această investiţie este o decizie strategică semnificativă care permite creşterea noastră viitoare. O unitate de producţie de clasă mondială în Europa este un pas esenţial în obţinerea unei capacităţi suplimentare şi crearea unei platforme de producţie echilibrate pe măsură ce începem să construim noul Nokian Tyres fără Rusia”, spune Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres.

Producătorul finalndez, care anterior era responsabil pentru 80% din anvelopele pentru autoturisme din Rusia, era în căutarea unei noi locații pentru o facilitate de producție, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei. Industria anvelopelor a fost puternic lovită de sancțiunile occidentale asupra Rusiei, care au întrerupt aprovizionarea cu materii prime critice și au închis fabricile care furnizează clienții din afara Rusiei.

„Doresc să mulţumesc vicepreşedintelui Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk şi echipei sale pentru încrederea acordată oraşului Oradea. Localizarea celei mai investiţii străine din România, în Oradea, va consolida poziţia de actor economic regional al oraşului. Utilizând cea mai nouă tehnologie de producţie şi fiind prima fabrică cu zero emisii de CO2 din industrie, contribuie şi mai mult la dezvoltarea sustenabilă a oraşului şi economiei locale. În egală măsură doresc să mulţumesc primului ministru al României, domnul Nicolae Ciucă şi echipei sale ministeriale pentru sprijinul decisiv acordat pentru localizarea investiţiei în România. În cazul unor astfel de investiţii sprijinul guvernamental este crucial şi desigur munca începe de acum înainte. Acesta este cel mai important proiect pentru dezvoltarea economiei locale, dar desigur vom continua să fim consecvenţi şi la fel de profesionişti şi pentru alte investiţii care se vor localiza la Oradea. Nu în ultimul rând doresc să mulţumesc echipei municipiului Oradea şi Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea pentru modul în care au dus aceste negocieri în special dlui. Mihai Jurca şi Alinei Silaghi. Munca abia începe şi vom continua să consolidăm această investiţie şi să atragem altele” a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

În septembrie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu o delegație a companiei Nokian Tyres, discuțiile vizând pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiții și deschiderea manifestată față de nevoile de relocare a capacităților industriale de producție ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar și din zona Asiei

În iunie 2022, Consiliul de Administraţie al Nokian Tyres a decis să iniţieze o ieşire controlată din Rusia. Din cauza războiului şi a sancţiunilor ulterioare, înăsprite, nu mai este fezabil şi nici sustenabil ca Nokian Tyres plc să îşi continue operaţiunile în Rusia. În octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord pentru a-şi vinde operaţiunile ruseşti. Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele sale, Nokian Tyres a decis la începutul anului sa îşi accelereze planurile de a investi in noi capacitati de productie în Europa, iar fabrica românească este un element cheie al acestor planuri.

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, marţi, decizia anunţată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro. „Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri şi va genera aproximativ 500 de locuri de muncă”, a adăugat şeful Executivului.

Comentarii

comentarii