Acasă Cultura Nopțile lecturii 2021, cu Institutul Francez Timișoara

Nopțile lecturii 2021, cu Institutul Francez Timișoara

DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, la sfârşit de ianuarie, Institutul Francez din Timişoara sărbătorește lectura în toate formele, raliindu-se la evenimentul internațional „Nopțile lecturii” / „Les Nuits de la lecture”, în perioada 21-24 ianuarie 2021.

România participă la cea de-a 5-a ediţie a evenimentului organizat de Ministerul francez al Culturii în întreaga lume, printr-o serie de evenimente online: întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri sau lecturi muzicale.

Din 2017, „Les Nuits de la lecture”/„Nopțile Lecturii” sunt momente unice în care se celebrează pe tot globul, în același timp, plăcerea lecturii și accesul la carte. În contextul sanitar actual, lectura a devenit mai mult ca oricând o cale de evaziune pentru mulți oameni, dar şi un mod de a regândi, de a reevalua lumea în care trăim – de aici şi tema principală a acestei ediţii „Să recitim lumea”.

Evenimentele se vor desfăşura online, pentru a permite accesul tuturor persoanelor pasionate de lectură, indiferent de locul în care se află sau de orașul în care au loc „Nopțile Lecturii”. Programul complet a celor patru nopţi de lectură poate fi consultat în evenimentul facebook:

https://www.facebook.com/events/1137391786697062.

Echipa Institutului Francez din România Timișoara vă invită să recitiți lumea împreună! Oriunde v-ați afla, înregistrați-vă citind un fragment de maximum 5 minute dintr-un autor român sau francofon și trimiteți filmulețul vostru până în 21 ianuarie la adresa de email: contact.timsoara@institutfrancais.ro. Toate înregistrările primite vor fi postate pe paginile de Facebook și de Instagram ale Institutului în 23 ianuarie. Tot atunci, membrii echipei de la Timișoara și invitații lor vă vor citi online câteva dintre textele lor preferate, în română și în franceză, ca un dialog între culturi și vremuri. Lecturile vor fi acompaniate de interludiile muzicale ale pianistei Evelin Roman.

Pentru cititorii mai mici, Institutul Francez la Timișoara a prevăzut o serie de lecturi pe rețelele de socializare, din 21 până în 24 ianuarie, dar și un atelier prin care aceștia sunt invitați „să recitească lumea basmelor”. Atelierul este destinat copiilor de 4-8 ani și se va desfășura în 22 ianuarie, la ora 18, pe Zoom, cu participare gratuită, pe bază de rezervare. Înscrierile se fac până în 21 ianuarie, la adresa de email mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro.

Printre numeroasele evenimente care vor avea loc în celelalte orașe din țară, nu rataţi masa rotundă „Recitind lumea la feminin” organizată de Institutul Francez din România la Iași în 23 ianuarie! Veți avea ocazia să întâlniți prezintă şase autoare francofone , care scriu cu prioritate în limba franceză și locuiesc în cea mai mare parte în ţări diferite de cele în care s-au născut.

Este vorbă de ivoriana Tanella Boni, laureata Premiului Internaţional pentru Poezie 2009, franţuzoaica Catherine Cusset care a primit Premiul Goncourt al liceenilor în 2008, Lise Gauvin, din Québec, deţinătoare a Medaliei francofoniei, decernată de Academia Franceză, românca Liliana Lazar, laureată a Premiului celor cinci continente în 2016, Madeleine Monette, laureata Premiului Robert Cliché şi de Faouzia Zouari, franco-tunisiană, care trăiește la Paris și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.

Dialogul va fi moderat de Simona Modreanu, profesoară la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iași. Înscrierile pentru participarea la eveniment se fac la: equipe.iasi@institutfrancais.ro

Urmărind pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Cluj, o veți putea întâlni pe scriitoarea Marianne Jaeglé care va prezenta cartea sa despre ultimii doi ani din viaţa lui Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta și-a pus capăt zilelor. Marianne Jaeglé va discuta cu traducătoarea cărţii sale în limba română, Sînziana Manta, şi cu scriitoarea Laura T. Ilea.

Institutul Francez din România la Bucureşti îşi îndreaptă atenţia preponderent către publicul tânăr, cu ateliere de lectură, muzică şi jocuri. Număr de participanţi este limitat, aşa că publicul este invitat să se înscrie din timp.

 

Comentarii

comentarii