Acasă Politica Norica Nicolai şi Cristian Buşoi – dezbatere la Parlamentul European pe tema...

Norica Nicolai şi Cristian Buşoi – dezbatere la Parlamentul European pe tema sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

„Este important să avem dezbateri ca aceasta, pentru a putea să ne împărtăşim experienţele şi a învăţa unii de la alţii. Putem să ajungem astfel la cele mai bune rezultate pentru pacienţii europeni”, a declarat Buşoi
Europarlamentarii liberali Norica Nicolai şi Cristian Buşoi au fost gazdele unei conferinţe pe marginea situaţiei în care se află sistemele de sănătate din Uniunea Europeană. Reuniunea a adus la aceeaşi masă specialişti în domeniu din România, Danemarca, Germania şi Franţa, pentru a exemplifica diversele moduri în care poate fi administrat un sistem naţional de urgenţă. Din partea României, la discuţii a luat parte medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care a atras atenţia că un sistem integrat de urgenţă are nevoie de finanţare publică. El a arătat că sistemul românesc de urgenţă urmează să fie, în proporţie de 100%, integrat până la finele anului, pentru a putea transmite informaţii la nivel naţional şi local şi oferi asistenţă medicală de urgenţă în toate zonele ţării.

Doctorul Arafat a atras atenţia însă asupra capcanei pe care ar putea-o reprezenta întreruperea finanţărilor de la bugetul de stat sau interpunerea în sistem a unor operatori privaţi insuficient pregătiţi. "Sistemul medical trebuie să fie funcţional şi întotdeauna la dispoziţia pacienţilor. Sistemul medical nu poate intra în faliment şi, de aceea, el trebuie să rămână în domeniul public, sub administrarea publică, pentru a beneficia de surse de finanţare", a subliniat Arafat.

„O parte dintre statele membre reuşesc să dezvolte sisteme coerente, altele se luptă pur şi simplu pentru a aduce schimbările necesare”

Eurodeputata Norica Nicolai a reamintit că i-a transmis comisarului european pentru Sănătate, John Dalli, că este necesară o mai mare implicare europeană în lărgirea cadrului de asistenţă şi sprijin pentru statele membre în susţinerea sistemelor naţionale de urgenţă.

"Ştiut fiind faptul că administrarea sănătăţii rămâne în competenţa statelor membre, avem totuşi nevoie de un efort coordonat la nivel european, pentru a trasa acele linii generale care să ajute o mai bună susţinere a sistemelor de urgenţă.

Peste tot în Europa sistemele medicale de urgenţă sunt o parte vitală a sistemelor de sănătate. În timp ce o parte din statele membre reuşesc să dezvolte sisteme coerente, altele se luptă pur şi simplu pentru a aduce schimbările necesare.

Cred că este momentul să ne aşezăm alături de specialişti la masa negocierii şi să găsim cele mai bune soluţii pentru sănătatea noastră", a spus Norica Nicolai. Europarlamentarul liberal european, medicul Cristian Buşoi, a remarcat diversitatea sistemelor medicale în Europa şi modurile diferite de abordare: "Unele dintre ele sunt privatizate, altele funcţionează în regim public şi, cu siguranţă, toate au avantajele lor şi neajunsurile lor, în acelaşi timp.

Este important să avem dezbateri ca aceasta, pentru a putea să ne împărtăşim experienţele şi a învăţa unii de la alţii. Putem să ajungem astfel la cele mai bune rezultate pentru pacienţii europeni".

Comentarii

comentarii