Acasă Actualitate Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat în România. Autoritățile din Timiș...

Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat în România. Autoritățile din Timiș au anunțat că sunt pregătite să emită avertizări de tip RO-ALERT

DISTRIBUIȚI

Norul de cenușă vulcanică și gaze toxice, care acoperă sudul și vestul Europei a intrat și în țara noastră. Deja, oamenii au început să observe fenomenul şi să-l filmeze sau să facă poze. Stațiile de monitorizare a calității aerului din Timișoara sunt primele care intră în alertă. Şi asta pentru că vestul ţării este primul atins de norul de cenuşă vulcanică.

Autoritățile din Timiș au anunțat că sunt pregătite să emită avertizări de tip Ro alert dacă situația o impune, însă, deocamdată, nu au fost înregistrate depășiri la cele șapte stații care măsoară calitatea aerului în județ.

Chiar dacă insula La Palma din Arhipelagul Canarelor se află departe de România, substanţele aruncate de vulcan în atmosferă sunt periculoase şi pot circula rapid, pe distanţe mari, purtate de masele de aer.

Silviu Gurlui, Profesor Facultatea de Fizica UAIC Iași: ”O eliberare foarte mare de compuşi chimici în atmosferă, cenuşă vulcanică, dioxid de sulf şi, probabil, compuşi de clor, brom. E un fenomen extrem de violent”.

Norul a măturat o bună parte din continent şi a trecut peste Spania, Franţa, Germania sau Italia. A intrat ieri dimineaţă prin vestul ţării, pe la Timişoara, iar astăzi va pune stăpânire pe toată România.

Ministerul Mediului este în alertă şi monitorizează în permanenţă aerul. Până acum nu s-ar fi depăşit pragul critic al poluanților atmosferici.

Ovidiu Drăgănescu, prefect Timiș: ”În cazul în care ar interveni o creştere subită datorată intrării acestui nor, am alerta populaţia prin RO-ALERT”.

Măsuri prin care populația se poate proteja de efectele norului toxic

Specialiştii cred însă că ar fi bine să luăm măsuri oricum în aceste zile.

Aşa arată coloana de cenuşă şi gaze toxice pe care vulcanul o aruncă la suprafaţă.

Vulcanul din La Palma, Spania erupe deja de mai bine de o săptămână şi în fiecare zi aproximativ 10.000 de tone de dioxid de sulf au ajuns în atmosferă. Vorbim în total de 80.000 de tone de dioxid de sulf, împinse acum peste Europa de curenţii de aer.

Meteorologii spun că nu sunt excluse ploile acide

Elena Mateescu, director ANM: ”În atmosferă dioxidul de sulf poate să determine acidifierea precipitaţiilor, cu efecte posibile asupra vegetaţiei şi solului”.

O atenţie sporită trebuie să avem şi cu fructele sau legumele pe care le consumăm zilele acestea. Trebuie neapărat spălate temeinic.

Sursa: observatornews.ro

Comentarii

comentarii