Acasă Actualitate Nouă hotărâre CNSU. Școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare. Și...

Nouă hotărâre CNSU. Școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare. Și restaurantele sau cluburile, dar doar pentru persoanele cu „certificat verde”

421
DISTRIBUIȚI

Joi seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis o nouă hotărâre prin care se propun modificări la restricțiile impuse în localitățile în care ratele de infectare depășesc anumite praguri. Astfel, printre altele, toți elevii se vor prezenta fizic la cursuri, indiferent de rată, urmând să treacă la cursuri online doar clasele cu cazuri de COVID-19.

La fel, indiferent de rată ar putea fi deschise restaurantele, barurile, cluburile și cinematografele, dar și organizate nunți, botezuri, concerte sau alte evenimente private. La acestea vor putea participa, totuși, doar persoane vaccinate sau care au trecut prin boală și se va permite un grad de ocupare de 50% din capacitatea spațiului. În plus, vor fi exceptate de la „carantina de noapte” și persoanele care au avut COVID-19 în ultimele 180 de zile, nu doar celor vaccinate.

Conform reprezentanților CNSU, propunerile care mai trebuie doar aprobate prin Hotărâre de Guvern până să fie și aplicate sunt:

     – abilitarea ME și MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată.

     – utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori.

     – majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

     – modificarea și completarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

      – obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.

     – exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

     – permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Iată și textul HCNSU 76/2021: HCNSU nr 76

Comentarii

comentarii