Noua maternitate a Spitalului Județean din Timișoara, construită în cadrul unui proiect transfrontalier România – Ungaria, este pregătită să primească primele paciente. Lucrările au început în 2021, clădirea a fost recepționată în martie 2024, iar până acum spitalul a trebuit să obțină toate autorizațiile necesare pentru funcționare.
„Este un moment deosebit nu doar la nivel regional, ci și național, deoarece aceasta este prima maternitate nouă construită în România după 1989, și prima maternitate din Timișoara construită în ultimii 50 de ani. Vedem că, de exemplu, în București lucrările la o nouă maternitate sunt abia la început, aceasta fiind prima construită în capitală după 35 de ani. Este cel mai frumos cadou pe care spitalul nostru îl primește la aniversarea celor 50 de ani. Nu a fost un drum ușor, dar maternitatea s-a născut la termen. S-a reușit construcția, dotarea și obținerea tuturor avizelor, un proces complex și de durată. Facem ultimele teste, cele legate de prevenția infecțiilor, testle de apă și din spațiile mediale, și vom avea primii pacienți chiar săptămâna viitoare. Vom avea primele nașteri și primele paciente care vor veni aici”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Noua clinică are un regim de înălțime cu demisol, parter și patru etaje. Aceasta va găzdui trei secții ale Spitalului Județean: Obstetrică și Ginecologie I, Obstetrică și Ginecologie II și Neonatologie, care au fost relocate din vechea maternitate, împreună cu toate compartimentele aferente: ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, terapie intensivă, secție pentru prematuri, nou-născuți eutrofici, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă.
„Luni se va efectua prima cezariană în această maternitate. Secția pe care o conduc are 32 de paturi și un bloc operator cu cinci săli de operații ultra-moderne, cum nu mai există în nicio clinică, fie de stat sau privată. Putem efectua atât intervenții clasice, cât și laparoscopice. Nu ne ocupăm doar de nașteri, ci tratăm și cazuri de cancer de col uterin, cancer de sân, tumori uterine și extrauterine, chisturi ovariene și endometrioză”, a declarat Izabella Petre, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie II.
Spitalul va oferi și o premieră națională – prima maternitate de stat din România care va avea o secție de fertilizare in vitro. O astfel de secție a existat anterior la Timișoara, din 1995, însă a fost închisă în 2018.
„Este un compartiment care necesită investiții semnificative. Este dedicat persoanelor care nu pot concepe în mod natural. În prezent, fertilizarea in vitro se face doar la privat. Aici, orice cuplu care nu poate procrea în mod natural va putea beneficia de acest tratament gratuit. Fiind un spital public, oricine poate veni și va fi tratat”, a adăugat Izabella Petre.
La inaugurarea spitalului a participat și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, alături de Alfred Simonis, care va prelua din toamnă șefia CJT.
“Să ai prima maternitate din țară după revoluție construită la Timișoara nu este un lucru de ignorant. Sănătatea este prioritară pentru Consiliul Județean pentru strategia pe următorii ani. Milioanele de români care au plecat din țară în ultimii 20 de ani au fost întrebați care au fost principalele motive. Sistemul de sănătate și cel de educație au fost în top trei răspunsuri. De aceea, a face din Spitalul Județean un hub de sănătate, un spital regional, venea ca o așteptare normală din partea cetățenilor. La orizontul anilor 2028 va fi completat și vom avea primul spital regional. Pas cu pas ne vom atinge acest obiectiv. Noi aici în Timiș face o altfel de politică și administrație. Și vreau să le mulțumesc predecesorilor mei, pentru modul cum au început acest proiect, și sigur, partea cea mai grea e punerea în aplicare, acest lucru mi-a revenit mie. Însă este un model pentru viitor, și mă bucur că este aici și viitorul președinte al CJ Timiș, căruia îi doresc să aibă cât mai multe succese, pentru că acestea vor fi în beneficiul timișorenilor și timișenilor”, a spus Alin Nica.
Pentru ca secția să devină operațională, mai este necesară obținerea autorizației de la Autoritatea Națională pentru Transplant.